– Grunnleggende prinsipper om åpenhet

Raymond Johansen (AP) ut mot regjeringen om hemmelighold

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (AP), går imot regjeringen og partifellene. (Foto: Berit Roland/NTB.)
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (AP), går imot regjeringen og partifellene. (Foto: Berit Roland/NTB.)
Regjeringen ønsker økt hemmelighold av dokumenter. Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (AP), mener lovendringen er feil.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Regjeringen ønsker økt hemmelighold av dokumenter, men får protest fra Oslo kommune.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (AP), går ut mot partifellene og regjeringens ønske om hemmelighold.

Dersom regjeringens forslag om å endre offentlighetsloven vedtas, innebærer det at flere til nå synlige dokumenter kan holdes helt skjult for offentligheten. Forslaget møter nå motbør fra Oslo kommune, ifølge Vårt Oslo.

Les også: Vil gjøre det vanskeligere å avsløre statens hemmeligheter

– Grunnleggende prinsipper

– Journalføringsplikten er knyttet til viktige og grunnleggende prinsipper om åpenhet i et demokratisk samfunn som vårt, heter det i en uttalelse som byrådsleder Raymond Johansen har signert.

Annonse

Videre står det:

– Kommunen stiller derfor spørsmål ved om det er en god vei å gå å innsnevre allmennhetens mulighet til å vite om eksistensen av et dokument.

Les også: Støre er en elendig forsvarer av ytringsfriheten

Vil skjule dokumenter

Offentlighetsloven sikrer både publikum og presse retten til å se offentlige dokumenter. En rekke norske redaktører og medieorganisasjoner protesterte tidligere i sommer mot regjeringens forslag.

– Inntil nå har det vært mulig å finne ut at dokumentene og saksbehandlingen eksisterer. Dersom Justisdepartementets forslag går gjennom, vil det være mulig å skjule at det faktisk foregår, eller har foregått, en saksbehandling, het det i en kronikk publisert i Aftenposten.

SV, Venstre, Rødt og MDG har alle sagt nei til forslaget fra regjeringen. Høyre, FRP og KRF har så langt ikke sagt hvor de står i saken.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar