Ble erklært blasfemisk av Irans øverste leder i 1988

Slipper bok om drapsforsøket i april

«Knife: Meditations After an Attempted Murder» av Salman Rushdie vil utkomme 16. april neste år. (Foto: AP)
«Knife: Meditations After an Attempted Murder» av Salman Rushdie vil utkomme 16. april neste år. (Foto: AP)
– Det var en nødvendig bok for meg å skrive, sier Salman Rushdie om sin kommende memoarbok med den sterke tittelen «Knife: Meditations After an Attempted Murder».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Salman Rushdie slipper bok om drapsforsøket i april.

– Salman Rushdie holdt en forelesning om kunstnerisk frihet i fjor da en mann med kniv angrep ham på scenen og knivstakk ham gjentatte ganger.

Nå melder forlaget Penguin Random House at boken «Knife: Meditations After an Attempted Murder» vil utkomme i april 2024. Forlagssjef Nihar Malaviya beskriver den som «en brennende bok, og en påminnelse om ordenes kraft til å gi mening til det utenkelige».

Salman Rushdie, som mistet synet på et øye som følge av det han selv kaller et drapsforsøk, uttaler ifølge AFP dette om hva som er i vente:

– Det var en nødvendig bok for meg å skrive: En måte å ta kontroll over det som skjedde, og å besvare vold med kunst.

Annonse

Rushdie har levd med dødstrusler helt siden hans 1988-roman «Sataniske vers» ble erklært blasfemisk av Irans øverste leder, ayatolla Khomeini. Fjorårets angrep – for øvrig hyllet av Iran – førte til at han slet med å skrive i måneder, før han klarte å vende tilbake til skrivingen i mai i år. Da han slapp sin nyeste roman «Seiersbyen» i februar i år, ønsket han ikke å møte publikum i forbindelse med markedsføringen.

Den prisbelønte forfatteren (76) har siden opptrådt med briller med svart glass over høyre øye når han en sjelden gang dukker opp i offentligheten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar