En usedvanlig intelligent og uredd skribent er gått bort

Jon Hustad var et helt unikt menneske, skriver Ove. A. Vanebo. (Foto: NTB.)
Jon Hustad var et helt unikt menneske, skriver Ove. A. Vanebo. (Foto: NTB.)
Norge og journalistikken er med ett blitt et fattigere sted, skriver Ove A. Vanebo.
Sjanger Dette er en nekrolog. Nekrologen er en biografisk tekst om en nylig avdød person, og skal bidra til å bevare minnet om personen etter artikkelforfatterens subjektive avveininger.
Saken er Journalist og forfatter Jon Hustad er død.

I går fikk jeg og andre den triste meldingen om at Jon Hustad er død.

Jon var et helt unikt menneske: Han var usedvanlig intelligent, kunne grave seg ned i – og forstå – svært kompliserte sammenhenger, og var ikke redd for å være skarp og tydelig når andre tok feil eller var intellektuelt late. Han var heller ikke redd for å strø om seg med ulike betegnelser når han skulle beskrive ting han ikke likte, og hans uttrykk «Satans tarmsaft» bør fremdeles brukes flittig.

Samtidig var han raus, følsom og snill. Han stilte opp for venner som hadde det vanskelig, og bidro også flere ganger med betydelige pengebeløp og annen hjelp til andre som han knapt kjente. Familien ble alltid prioritert og satt før ham selv. Mange både misforstod og mislikte ham med dårlig grunn, og som oftest sa det mer om dem enn om ham.

Jon kunne også være ekstremt morsom, særlig i mer festlige lag. Jeg husker særlig både en legendarisk kveld på Lorry og en annen gang på fest hjemme hos meg – da han var sjokkert dagen etter over at han ble med på å danse! Disse stundene bør man mimre over, og det skal gjøres i kveld.

Annonse

Det har vært en ære å være i Jons krets på 100 venner på Facebook – fantastiske mennesker, som jeg håper jeg ser mye til også senere. Norge, og ikke minst journalistikken, er med ett blitt et fattigere sted. Hvil i fred, Jon.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar