Kringkastingsrådet har mottatt 124 klager på «Bamsegutt». Nå er serien klaget inn til PFU

Tore Strømøy hjemme hos Jan-Egil Bamsegutt Granfoss på Filippinene. (Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK.)
Tore Strømøy hjemme hos Jan-Egil Bamsegutt Granfoss på Filippinene. (Foto: Jon Arne Hoff Johansen/NRK.)
NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt» vakte sympati hos mange. Nå renner klagene inn.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK-serien «Ingen elsker bamsegutt» klages inn til Kringkastingsrådet. NRK har midlertidig trukket serien.

NRK-serien «Ingen elsker bamsegutt» har mottatt 124 klager til Kringkastingsrådet.

Spesialrådgiver i Kringkastingsrådet, Erik Skarrud, opplyser om disse tallene til Dagbladet.

Klagene kommer etter at det ble kjent at hovedpersonen i serien ble dømt i en sedelighetssak i 1991.

Denne dommen er utelatt ifra serien. NRK har beklaget utelatelsen i ettertid, og serien er midlertidig trukket fra NRK Nett-TV.

Annonse

NRK har også trukket serien midlertidig for å gjøre endringer.

Les også: Trekker dokumentaren «Ingen elsker Bamsegutt» midlertidig

Vil republisere

Serien «Ingen elsker bamsegutt» handler om en ufør mann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden, men som nå ønsker å komme hjem. Mannen er tidligere straffedømt og har en sedelighetsdom mot seg.

– NRK valgte å ikke inkludere sedelighetsdommen i serien av to årsaker. Viktigst var hensynet til de fornærmede; først og fremst de som var små barn den gang, men også hensynet til mannen selv og hans familie. Det andre var at dommen ikke hadde en direkte relevans for serien, som handler om en norsk familie som er strandet i Filippinene uten å klare å komme seg hjem til Norge. Vi ser i dag at det var en feil å utelate denne informasjonen fra serien, og vi gjør derfor nå en ny vurdering, sier direktør for Distriktsdivisjonen Marius Lillelien.

Han forteller at en ny versjon av serien med korrigert informasjon vil bli publisert når den er klar.

PFU har mottatt «Bamsegutt»-klage

Rådgiver Tormod Utne bekrefter at PFU har mottatt klage om NRK-serien «Ingen elsker Bamsegutt».

– Det foreligger en klage på NRK og Tore Strømøys dokumentarserie «Ingen elsker Bamsegutt». Det er ikke avklart hvordan den behandles, sier Utne til VG.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan for norsk presse. Utvalget skal fremme etisk standard i bransjen og arbeider ut fra Vær varsom-plakaten.

Klagen ble først omtalt av Nettavisen søndag.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar