NRK vurderer flere sider av Bamsegutt-serien – varsler avgjørelse i løpet av uken

Lover å rydde opp: – Jeg tror mange har blitt skuffet over oss i denne saken. Og det må vi håndtere. Og da må vi gripe inn raskt. Og så må vi rette opp den feilen, sier NRKs distriktsdirektør Marius Lillelien. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Lover å rydde opp: – Jeg tror mange har blitt skuffet over oss i denne saken. Og det må vi håndtere. Og da må vi gripe inn raskt. Og så må vi rette opp den feilen, sier NRKs distriktsdirektør Marius Lillelien. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Rikskringkasteren må gjøre en grundig vurdering av hele innholdet i serien «Ingen elsker Bamsegutt» før den eventuelt kommer tilbake, opplyser NRKs distriktsdirektør.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK-dokumentaren «Ingen elsker bamsegutt» skaper kraftige reaksjoner i tradisjonelle og sosiale medier.

– Vi ser både på hvordan vi skal kunne inkludere historien om denne dommen fra 1991 i serien på en god måte, men også om det er andre temaer i serien og annen tematikk som vi må vurdere på nytt, sa distriktsdirektør Marius Lillelien i Dagsrevyen mandag kveld.

NRK har erkjent å ha gjort feil da kanalen valgte å utelate informasjon om at hovedpersonen i serien ble dømt i en sedelighetssak i 1991. Serien er trukket tilbake inntil videre.

– Det handler om at vi må finne en god måte å inkludere historien om denne dommen på. Men vi må også gjøre nye vurderinger i lys av at det har blitt en voldsom oppmerksomhet rundt denne serien og dommen, sier Lillelien.

Varsler avgjørelse i løpet av uken

Lillelien påpeker at konteksten på mange måter er endret.

Annonse

– Vi må gjøre nye vurderinger også av annet innhold i serien, sier han.

Han varsler at en avgjørelse trolig kommer i løpet av uken.

– Vi skal gjøre grundige og gode vurderinger av det. Men i løpet av denne uken så må vi jo ha kommet til en konklusjon. Det er iallfall vårt mål, sier han.

Han tror det er mulig å gjenopprette tilliten etter feilvurderingene. – Jeg tror mange har blitt skuffet over oss i denne saken. Og det må vi håndtere. Og da må vi gripe inn raskt. Og så må vi rette opp den feilen, sier NRK-direktøren.

Flere klager

Serien handler om en ufør mann i 60-årene som flyttet til Filippinene for ti år siden, og som sliter med å komme seg tilbake til Norge. Kringkastingsrådet har mottatt en rekke klager om serien, og den er også klaget inn til Pressens Faglige Utvalg (PFU).

I Dagsnytt 18 på NRK mandag sa NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk at det er flere ting som må gjøres før dokumentaren får komme tilbake på luften. Blant annet at de skal vurdere sønnens ivaretakelse nærmere:

– Situasjonen for sønnen til hovedpersonen er en annen nå enn slik vi vurderte da vi publiserte, sa han, ifølge VG.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar