Dette må få konsekvenser for Konkurransetilsynet

Det er på høy tid at det rettes fokus mot Konkurransetilsynets politiserte virksomhet, skriver Mads Nygaard. Her er konkurransedirektør Tina Søreide. (Foto: Ingvild Festervoll Melien/Konkurransetilsynet.)
Det er på høy tid at det rettes fokus mot Konkurransetilsynets politiserte virksomhet, skriver Mads Nygaard. Her er konkurransedirektør Tina Søreide. (Foto: Ingvild Festervoll Melien/Konkurransetilsynet.)
Konkurransetilsynets sak mot norske forlag var basert på feil faktum, manglende forståelse for bokbransjen, sviktende hypoteser og feilslutninger, skriver Mads Nygaard.
Om skribenten
Mads Nygaard er konserndirektør i Aschehoug.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Forlagsbransjen vant mot Konkurransetilsynet.

Torsdag forrige uke ble det klart at Konkurranseklagenemnda gir Aschehoug medhold – seks års kamp mot Konkurransetilsynet er med det vunnet.

I 2018 var Konkurransetilsynet på razzia, og nesten fem år senere ble Aschehoug og fire andre aktører i norsk bokbransje ilagt overtredelsesgebyr på til sammen 545 millioner kroner for brudd på konkurranseloven § 10. Konkurransetilsynet påsto i vedtaket at forlagene hadde delt konkurransesensitiv informasjon seg imellom, herunder informasjon om planlagte priser på kommende bøker, gjennom Bokbasen.

Nå har Konkurranseklagenemnda omgjort Konkurransetilsynets vedtak. Aschehoug og de fire andre aktørene er dermed frikjent for alle anklager. Konkurranseklagenemndas avgjørelse kan ikke ankes, hvilket innebærer at denne saken nå har fått et endelig punktum.

Konkurransetilsynets vedtak var basert på feil faktum, manglende forståelse for bokbransjen, sviktende hypoteser og feilslutninger. Saken er ytterst pinlig for Konkurransetilsynet.

Annonse

Les også: Havarert poesibil forener Kulturrådet og Sløseriombudsmannen

Rettferdigheten har seiret

Faktum er at påstandene var uten rot i noen virkelighet, og arbeidet de har gjort i denne saken, har vært preget av manglende forståelse av bokmarkedet, slurv og forutinntatthet. Vi har måttet vente i årevis på at tilsynet skal gjøre jobben sin, vi har brukt utallige arbeidstimer og mange millioner kroner på advokater, for å forsvare oss mot grunnløse anklager.

Tilsynet gikk også tungt ut i media med forhåndsdømming, noe som har vært belastende og til skade for vårt omdømme. Det er på høy tid at det rettes fokus mot Konkurransetilsynets politiserte og agendastyrte virksomhet, som mangler respekt for de valgte politikernes vilje og retning.

Rettferdigheten har seiret. La det få konsekvenser.

 

Denne teksten var først publisert på Facebook-profilen til Mads Nygaard, og er gjengitt med tillatelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar