Danmark har vedtatt lov som forbyr koranbrenning

Dansken Rasmus Paludan er kjent for sin iver etter å se Koranen oppslukt av flammene. Nå har Danmark vedtatt forbud. (Foto: Fredrik Persson/TT /NTB.)
Dansken Rasmus Paludan er kjent for sin iver etter å se Koranen oppslukt av flammene. Nå har Danmark vedtatt forbud. (Foto: Fredrik Persson/TT /NTB.)
Det danske Folketinget har vedtatt en lov som forbyr brenning av koranen og andre religiøse skrifter på offentlige steder.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Danmark har vedtatt lov som forbyr koranbrenning.

Etter en flere timer lang debatt ble forslaget vedtatt med 94 stemmer for og 77 stemmer mot, skriver danske TV 2.

Straffen for å bryte loven blir opp til to års fengsel. Loven forbyr utilbørlig behandling av tekster som har religiøs betydning for anerkjente trossamfunn.

I praksis blir det forbudt å brenne, rive i stykker eller på andre måter besudle hellige skrifter i det offentlige rom eller på videoklipp som er ment for vid spredning på nett.

Loven kommer etter at det under våren, sommeren og høsten har vært en rekke koranbrenninger som har utløst rasende reaksjoner i muslimske land. Mellom 21. juli og 24. oktober i år ble det registrert 483 brenninger av bøker og flagg i Danmark, ifølge tall fra politiet.

Annonse

En nesten samlet opposisjon gikk på talerstolen i Folketinget og protesterte mot lovforslaget og framholdt at det ville undergrave ytringsfriheten. Regjeringen mener at loven bare vil ha marginale følger for retten til å ytre seg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar