Sverige utviser koranbrenner – men ikke umiddelbart

Den irakiske koranbrenneren Salwan Momika blir utvist fra Sverige, har Migrationsdomstolen besluttet. Utvisningen skjer imidlertid ikke med det første, da Momika står i fare om han blir returnert til Irak. (Foto: Johan Nilsson/TT/NTB.)
Den irakiske koranbrenneren Salwan Momika blir utvist fra Sverige, har Migrationsdomstolen besluttet. Utvisningen skjer imidlertid ikke med det første, da Momika står i fare om han blir returnert til Irak. (Foto: Johan Nilsson/TT/NTB.)
Koranbrenneren Salwan Momika skal utvises fra Sverige, slår Migrationsdomstolen fast.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sverige utviser den irakiske koranbrenneren Salwan Momika.

Utvisningen kan imidlertid ikke gjennomføres med det første på grunn av sikkerhetssituasjonen i Momikas hjemland Irak, heter det videre.

– Migrationsdomstolen har kommet fram til at det finnes grunn til å trekke tilbake oppholdstillatelsen og flyktningstatusen, sier sjefdommer Karin Dahlin i en pressemelding.

Momika ble i 2021 gitt midlertidig oppholds- og arbeidstillatelse i Sverige med utløpsdato i april 2024.

Les også: Grillet Koranen med bacon. Nå er dommen klar

Annonse

I sommer åpnet Migrationsverket saken hans på nytt, og i oktober ble det besluttet at tillatelsene skulle inndras, fordi han skal ha oppgitt uriktig informasjon i søknadsprosessen. Momika varslet da at beslutningen ville ankes.

Den 37 år gamle irakeren har de siste årene stått bak en lang rekke koranbrenninger rundt om i Sverige, og flere av dem har ført til uro og sammenstøt. Videoer av aksjonene har også blitt spredt og vekket harme og kraftige reaksjoner i muslimske land.

På bakgrunn av Momikas aktiviteter i Sverige risikerer han forfølgelse i Irak, og derfor har han fått midlertidig oppholdstillatelse fram til april, forklarer Dahlin.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar