Vernissageguiden
Bergen

Dette er utstillingene du må få med deg i Bergen denne uken

Uke 9
Den finske kunstneren Sonja Ovaskainen viser ved USF verftet denne uken. (Foto: Presse.)

Tårenes hage

«Garden of Tears» er stedet der magiske hester, enhjørninger, havfruer og havmonstre bor. Men ikke bare det, det er også stedet der det er lov å være trist, nedbrutt eller fortapt.

Nå har «Garden of Tears» kommet til Bergen, takket være den finske installasjonskunstneren Sonja Ovaskainen.

Utstillingen er inspirert av barnelek, år med dagdrømming og livet som hestejente.

Ovaskainen bruker kunsten både som uskyldig lek og for å lege noe dypere. Kunsten hennes er full av empati, både for sitt tidligere selv og for andre.

Utstillingen har vernissage fredag 1. mars kl. 18.00.

Ved tekstilindustri museet kan man oppleve utstillingen «Imagine» med tre kunstnere. (Foto: Presse.)

Materialenes grenser

Ved Tekstilindustrimuseet kan man oppleve tre kunstnere, som på hver sin måte utforsker materialitet.

Signe Halle, Masuud Alireza og Kristin Austreid tar alle for seg en stofflighet, men dette kommer helt forskjellig til uttrykk. Mens Halle lar fargene flyte, tester Alireza og Austreid grensene for henholdsvis tegning og maleri.

Utstillingen heter «Imagine», for det er nettopp forestillingen og hvilke grenser hvert medie setter eller ikke setter for fantasien som oppleves i denne utstillingen.

 

Kagge har mye gull i samlingen. Blant annet «Untitled Cowboy» av Richard Prince. (Foto: Presse/Kode.)

Nytt og gammelt samlet

Kanskje er vi svake for utstillinger som promoterer seg selv med Cowboy-bilder? Eller kanskje er det bare nysgjerrigheten som tar over når muligheten for å snoke i en samling presenteres?

Uansett så er utstillingen «Komposisjon for venstre hånd» verdt en titt. Med over 400 verk er den også noe en godt tåler å se flere ganger.

Vi får se samtidskunst fra samlingen til polfarer, forlegger og eventyrer Erling Kagge. Kagges skatter er kuratert side om side med skatter fra Kodes egen samling, og resultatet er en utstilling med hele 400 verker. Pass på å sette av nok tid.

Her vises historiske og samtidige kunstere om hverandre: Anne Imhof og Francisco Goya, Peder Balke og Trisha Donnelly, Synnøve Anker Aurdal og Tauba Auerbach, Lars Hertervig med Wolfgang Tillmans og Martine Syms, og Honoré Daumier og Raymond Pettibon – for å nevne noen.

Utstillingen er kuratert av den verdenskjente amerikaneren Marta Kuzma. Professor Kuzma jobber ved Yale School of Art. Der ble hun tidligere historisk, som skolens første kvinnelige rektor, og er i dag professor ved samme institusjon.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar