Dette er de Spellemann-nominerte:

Undergrunn, Rambow, Delara, Bausa og Cezinando leder an

Undergrunn er blant årets nominerte til årets Spellemann. Her under Subjektprisen 2002 da de vant Årets musikkutgivelse. (Foto: Helge Brekke.)
Undergrunn er blant årets nominerte til årets Spellemann. Her under Subjektprisen 2002 da de vant Årets musikkutgivelse. (Foto: Helge Brekke.)
Bare dager etter at Musikk-Norge skaket da det ble kjent at Spellemann ikke lenger blir å se på NRK, offentliggjøres årets lange liste over nominerte.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Årets Spellemann-nominerte er klar.

Artistene som leder nominasjonslisten, har tre nominasjoner hver. Dermed får Undergrunn nye vinnersjanser. Rapgruppen er ute med sin fjerde langspiller etter å ha vært fem ganger Spellemann-nominert i fjor og blant annet ble Årets gjennombrudd.

Også Rambow og Delara, som begge kom med sine debutalbum i fjor, er trippelnominert, sammen med festmusikerne i Bausa og rapperen Cezinando – som blant annet har kapret to gjeve nominasjoner både som årets låtskriver og årets tekstforfatter.

En rekke artister høster to nominasjoner: Arif, Hillari, Skaar, Lars Vaular, Golfklubb, Aden Foyer, Ingrid Olava, Stein Torleif Bjella, Alessandra og Emma Steinbakken.

Utdeling i april

Årets Spellemann-vinnere skal få sine priser delt ut torsdag 4. april på Oslo-hotellet The Hub. Prisutdelingen vil vises på en strømmesending på nett i regi av Nettavisen og Amedia – der fjorårets vinnere fikk sole seg på NRK i beste sendetid lørdagskvelden, riktignok til labre sendetall:

Annonse

Spellemann-showet hadde 366.000 seere, halvparten av det «Kompani Lauritzen» hadde samtidig på TV 2. Alle resultatene var riktignok kjent på forhånd, før NRK viste prisgallaen.

Spellemann skrev i pressemeldingen at bruddet med NRK skyldtes at de ville «nå enda bredere ut til publikum i hver eneste del av Norge, gjennom lokale og sentrale kanaler». Man tror også at samarbeidet med Tiktok vil nå den yngre og musikkinteresserte målgruppen man sikter seg inn mot.

«Badebussen» eller «Michelin stjerner»?

I prestisjeklassen Årets utgivelse kjemper Amanda Delara og Hilde Skaar om æren med gruppene Undergrunn og Kvelertak.

I kategorien for årets gjennombrudd kappes Rambow med de to TV-kjenningene Alessandra og Emma Steinbakken, samt Hillari, Aden Foyer og Bausa. Årets låt kan bli «Queen of Kings», «Floden», «Haien kommer», «Badebussen», «Turné» eller «Michelin stjerner».

Årets internasjonale suksess-kategori byr på beinhard konkurranse mellom låtskriverne Caroline Ailin og Erik Smaaland og artistene Girl in Red, Lise Davidsen, Marius Neset og Kristine Tjøgersen.

I bluesklassen er den nylig avdøde gitaristen Morten Omlid med på to av de nominerte utgivelsene til bandene Spoonful of Blues og Women in Blues.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar