Plateselskapet Universal uteblir fra Spellemann på grunn av Tiktok

Boikotten til Universal Music rammer ikke artistene deres, blant dem Odd Nordstoga, som er nominert i kategorien viser og visepop for albumet «Langt heimafrå» med Ingebjørg Bratland. (Foto: Aurora Henni Krogh.)
Boikotten til Universal Music rammer ikke artistene deres, blant dem Odd Nordstoga, som er nominert i kategorien viser og visepop for albumet «Langt heimafrå» med Ingebjørg Bratland. (Foto: Aurora Henni Krogh.)
Plateselskapet Universal Music gjør det klart at deres ansatte ikke vil stille opp på årets Spellemann-prisutdeling. Årsaken er konflikten med Tiktok.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Plateselskapet Universal uteblir fra Spellemann på grunn av Tiktok.

– Vi ønsker ikke å være til stede på eventer sponset av aktører som aktivt undergraver artister og den jobben de gjør, skriver Universal-sjef Bjørn Rogstad i en pressemelding mandag formiddag.

Allerede under offentliggjøringen av artistnominasjonen torsdag i forrige uke var det ikke en eneste Universal-representant å spore. Men selskapets artister stilte opp – og poserte på rød løper med sponsornavnene lysende på veggen bak.

Rammes ikke

Artistene rammes nemlig ikke av Universals fravær. Blant Universal-nominerte er Odd Nordstoga og Ingebjørg Bratland, Dagny, Trygve Kongshavn, Undergrunn og Alessandra. Rogstad understreker i sin uttalelse:

– Vi er stolte av alle våre nominerte og gleder oss til å følge med fra sidelinjen. De fortjener all oppmerksomhet, heder og ære de kan få.

Annonse

Spellemann, som plateselskapsorganisasjonen Ifpi står bak, samarbeider med blant annet Tiktok, ifølge styreleder Marte Thorsby for å «nå den yngre og musikkinteresserte målgruppen man sikter seg inn mot».

Administrerende direktør for Universal Music Norge, Bjørn Rogstad. (Foto: Kjetil Ree/Wikimedia commons.)

Fjernet alt

Universal Music trakk 1. februar all musikken sin fra Tiktok, etter at samarbeidet om en ny lisensavtale brøt sammen. Det innebar at videoer på appen med musikk fra Universal-artister har fått lydsporet fjernet. I tillegg nektes brukere å legge på musikk fra Universal på nye videoer.

Plateselskapet hevder at Tiktok forsøker å bygge en musikkbasert virksomhet uten rettferdig betaling for musikken, noe Tiktok kalte «trist og skuffende» – og påpekte at de hadde kommet til enighet med andre selskaper.

– KI og dårlig betaling

Nå går den norske Universal-sjefen rett til kjernen av konflikten i sin uttalelse og skriver:

– De som ønsker å anerkjenne artister og låtskrivere, må gjøre det ved å respektere dem, ikke ved å aktivt jobbe mot å erstatte dem med KI eller ved å betale dem uanstendig lite. Dette er årsaken til at vi aldri kan slutte å kjempe for rettferdig behandling av artister og låtskrivere. Dette er årsaken til at vi trakk lisensen med Tiktok. Dette er årsaken til at vi har bestemt oss for å ikke delta på årets Spellemannpris.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar