Rekordmange bøker forbudt i USA i 2023

«Gender Queer: A Memoir» (2019) av Maia Kobabe har de siste årene toppen listen over bannlyste bøker i USA.(Foto: Marissa Leshnov/The New York Times.)
«Gender Queer: A Memoir» (2019) av Maia Kobabe har de siste årene toppen listen over bannlyste bøker i USA.(Foto: Marissa Leshnov/The New York Times.)
Rekordmange bøker – flere enn i de to foregående årene til sammen – ble i fjor forbudt på amerikanske skoler og bibliotek.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Rekordmange bøker forbudt i USA i 2023.

I 2023 ble 4.240 titler forbudt, mot 2571 titler i 2022. Det tilsvarer en økning på 65 prosent. I 2021 ble 1.651 boktitler sensurert. Også antallet titler som ble forsøkt sensurert, økte: med 92 prosent i offentlige bibliotek og 11 prosent på skolene.

Selv om listen er mangfoldig, så gikk man etter mange av bøkene fordi de tok for seg LHBTQ-spørsmål eller rase, ifølge The Guardian.

2023-listen over de mest omstridte titlene vil offentliggjøres i april. Året før dreide det seg om bøker som blant annet Maia Kobabes tegneserieroman «Gender Queer: A Memoir» (2019) og «All Boys Aren’t Blue» (2020) av George M. Johnson.

Men også klassikere som Harper Lees «Drep ikke en sangfugl» (1960), Toni Morrisons «De blåeste øyne» (1970) og William Goldings «Fluenes herre» (1954) er titler som er blitt forbudt.

Annonse

Les også: Disse bøkene ble flest ganger forsøkt «kansellert» i 2022

17 av USAs delstater forsøkte å forby over 100 titler. Det er særlig i republikanske stater at bokforbudbevegelsen øker, samtidig som religiøs-politisk aktivisme blir mer utbredt.

American Library Association, som har dokumentert sensuren, er en faglig interesseorganisasjon i USA for bibliotekarer og andre som arbeider for bibliotekene, og som vier seg bibliotekutvikling, ytringsfrihet og lesing. Ala-leder Emily Drabinski kaller bokforbudene «et angrep på vår frihet til å lese», og sier til avisen:

– Våre lokalsamfunn og vårt land er sterkere på grunn av mangfold. Biblioteker som reflekterer samfunnets mangfold, fremmer læring og empati, som noen ønsker å skjule eller eliminere.

Les også: Stadig flere LHBT-bøker bannlyses i USA. Nå går bibliotekarene til retten

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar