Salman Rushdie: KI truer bare uoriginale forfattere

Det ser ut til at forfatter Salman Rushdie ikke føler seg spesielt truet av KI. (Foto: Arne Dedert/AP.)
Det ser ut til at forfatter Salman Rushdie ikke føler seg spesielt truet av KI. (Foto: Arne Dedert/AP.)
Kunstig intelligens (KI) kan utgjøre en trussel mot noen, men den mangler originalitet og humor til å utfordre seriøse romanforfattere, sier Salman Rushdie.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Er kunstig intelligens en trussel mot forfattere? Kun for noen, mener Salman Rushdie.

I en artikkel oversatt til fransk for det litterære tidsskriftet La Nouvelle Revue Francaise (NRF), forteller Rushdie at han testet ChatGPT ved å be den skrive 200 ord i hans stil.

Resultatene beskriver han som «en haug med tull».

– Ingen leser som har lest en eneste side av meg, kunne tro at jeg var forfatteren. Ganske betryggende, sier han ifølge AFPs oversettelse av artikkelen.

Rushdie konkluderte med at teksten til ChatGPT var «uten humor» og «fullstendig blottet for humor».

Annonse

Generative KI-verktøy kan likevel utgjøre en trussel mot mer formelbaserte forfattere, og Rushdie peker på sjangere som thrillere og science fiction, der han mener originalitet er mindre viktig.

Trusselen kan også være særlig akutt for film- og TV-forfattere, sier han videre.

– Med tanke på at Hollywood stadig lager nye versjoner av den samme filmen, kan kunstig intelligens brukes til å skrive manus.

Forfatteren har i over 30 år levd med dødstrusler etter at Irans tidligere åndelige leder, ayatolla Khomeini, i 1989 utstedte en såkalt fatwa, eller dødsdom, mot ham. Årsaken var at regimet i Iran mente at boka «Sataniske vers» var anti-islamsk og blasfemisk. Han er blitt tvunget til å leve under kontinuerlig politibeskyttelse.

I 2022 ble han knivstukket i New York og mistet synet på ett øye.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar