Historiske Børsen i København risikerer å falle sammen. Spiret har kollapset

Spiret på Børsen i København var fullstendig oppslukt av flammer før det falt sammen. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/NTB.)
Spiret på Børsen i København var fullstendig oppslukt av flammer før det falt sammen. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix/NTB.)
Flammene herjer den historiske bygningen Børsen, og hele bygningen risikerer å rase sammen: – Vårt Notre Dame.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Børsen i København brenner.

– Vi har en bygning som er veldig, veldig porøs og risikerer å rase sammen, sier Tommy Laursen, politiinspektør i København på en pressekonferanse ved lunsjtider.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen sammenligner brannen med den som herjet Notre-Dame i Paris for nokså nøyaktig fem år siden.

– Fryktelige bilder fra Børsen. Så trist. En ikonisk bygning som betyr mye for oss alle, tror jeg. Vårt Notre Dame-øyeblikk, sier han.

Les også: Dato for gjenåpning av Notre Dame er klar

Annonse

Årsak ukjent

Det er ikke kjent hva som fikk den nesten 400 år gamle bygningen i København til å begynne å brenne tirsdag morgen. Brannen er stadig ikke under kontroll, opplyser brannvesenet.

– Konstruksjonen er kollapset, så det er vanskelig å komme inn i bygningen. Derfor går det noen timer før brannen er under kontroll, sier Jakob Vedsted Andersen i brann- og redningstjenesten Hovedstadens Beredskap.

– Det kommer til å gå to-tre dager før vi får overblikk over brannen og årsaken til den, fortsetter Laursen.

Deler av taket og bygningens spir har kollapset. Tidligere opplyste brannvesenet at rundt halve bygningen sto i brann.

Les også: Rektor ved Københavns kunstakademi går av etter storm

– Vondt å se

Nødetatene i København fikk melding om brannen i 7.30-tiden tirsdag morgen. Litter etter klokken 8 var bygningens spir totalt omgitt av røyk og kraftige flammer. Omtrent klokken 8.30 veltet spiret ned i flammehavet.

– I morges våknet vi til et trist syn, da røyk over København vitnet om den ødeleggende brannen på Børsen. En viktig del av vår arkitektoniske kulturarv står i flammer, sier Danmarks kong Frederik i en uttalelse.

Han sier han og dronningen vil takke dem som har sørget for at ingen har kommet til skade i brannen, og som jobber med å redde både Børsen og kulturarven inne i bygningen.

– Forferdelige bilder vi ser nå, sier statsminister Mette Frederiksen i en kommentar til Ritzau.

– Børsen er en av Københavns mest ikoniske bygninger. Uerstattelig kulturarv. Det gjør vondt å se, fortsetter hun.

Krevende

Slokningsarbeidet er krevende, melder Hovedstadens Beredskap.

– Det er et gammelt bygg med mye trekonstruksjoner og et kobbertak som holder på varmen. Så det er en veldig, veldig omfattende innsats som vil vare mesteparten av dagen, sier Andersen til flere danske medier.

TV-bilder viser også at det historiske maleriet «Fra Københavns Børs» av P.S. Krøyer ble båret ut av den brennende bygningen.

Maleriet er et av Skagen-malerens mest kjente verker og er to og en halv meter høyt og fire meter bredt. Det ble malt i 1895 og er et gruppeportrett av en rekke børsfolk som står i Børssalen inne i den bygningen som brenner.

Restaurering

Det pågikk restaurering av huset, og det er montert stillas langs veggene. Restaureringen skulle rette opp en uhensiktsmessig renovering fra 1800-tallet og føre bygningens fasade tilbake til det opprinnelige uttrykket, heter det på A.P. Møller Fondens hjemmeside.

Den karakteristiske, lange murbygningen var i tidligere tider en varebørs og sto ferdig med det høye spiret i 1625. Det brukes i dag til kontorbygg. Huset er et av Københavns eldste.

Spiret, kalt «Dragespiret», er det Børsen er mest kjent for. Det er utformet som fire dragehaler som snor seg om hverandre. Spiret har tre kroner på toppen som symboliserte storriket Danmark, Norge og Sverige.

– Fryktelige bilder fra Børsen her på morgenen. 400 år med dansk kulturarv i flammer, skriver Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X/Twitter.

– Et av de viktigste byggene fra unionstiden

Riksantikvar Hanna Geiran sier brannen i historiske Børsen i København er «ufattelig trist». – Det er del av vår felles historie med Danmark, sier hun.

Skadene er omfattende etter brannen som brøt ut tirsdag morgen, og det karakteristiske dragespiret har rast ned.

Bygget ble oppført som et handelshus for Christian IV, og var børs fram til ut på 1800-tallet. Dette var et viktig bygg for norsk handel på 1600-tallet, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

– Det er ufattelig trist å se den dramatiske brannen som nå rammer et av de viktigste kulturminnene i Danmark, sier riksantikvar Hanna Geiran.

– Dette er et kulturminne som også har betydning for oss her i Norge. Det er del av vår felles historie med Danmark, og er et av de viktigste byggene fra unionstiden, fortsetter hun.

Bygget er oppført i utmurt bindingsverk, og et av Københavns praktbygg.

– I alle branner er det liv og helse det viktigste. Samtidig vet vi at når en kulturhistorisk bygning brenner så berører det mange, sier Geiran, og viser blant annet til brannen i Notre-Dame i Paris for fem år siden.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar