Skal kutte kostnader

Kongehuset med underskudd på 55 millioner

Kong Harald og dronning Sonja kommenterer at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kong Harald og dronning Sonja kommenterer at prinsesse Märtha Louise ikke lenger skal utføre offisielle oppgaver for Kongehuset. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Kongehuset endte med et underskudd på over 50 millioner i 2023. Skylder på manglende bevilgninger til kongelige bygg.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kongehuset med underskudd på 55 millioner i 2023.

Kongehuset endte med et underskudd på 54,3 millioner kroner i 2023. Det kommer fram i Kongehusets årsrapport.

Årsaken til underskuddet er at bevilgningene til sikringsprosjektet ved de kongelige bygningene ikke er helt i fase med utbetalingene, ifølge årsrapporten.

Sikkerhetsprosjektet ble igangsatt i 2016 med hensikt å sikre de kongelige bygningene og parkene mot «uønskede hendelser».

Det inkluderer blant annet oppgradering av perimetersikringen rundt Slottsparken. I tillegg er det bygget en ny alarmsentral på Slottet og gjort en opprustning av resepsjonen.

Annonse

Underskuddet dekkes av tidligere avsetninger til prosjektet og er i tråd med forventningene som ble framskrevet i årsrapporten for 2022.

Sikkerhetsprosjektet ble i store trekk avsluttet i 2023. Det gjenstår noen mindre arbeider som nå er i sluttfasen, ifølge rapporten.

Les også: Kongefamilien står i en spagat

Skal kutte kostnader

Kongehuset fikk inn i overkant av 245 millioner kroner i 2023 mot rundt 443,8 millioner kroner året før.

Driftsregnskapet for Det kongelige hoff viser et overskudd på 16,5 millioner kroner. Hovedsakelig fordi både reansettelser og prosjekter ble utsatt på grunn av et pågående organisasjonsutviklingsprosjekt.

I 2023 har Det kongelige hoff gått gjennom virksomheten for å sikre økonomisk bærekraft over tid.

– Det ble identifisert tiltak som til sammen skal skape varige kostnadsbesparelser på om lag 15 millioner kroner over en implementeringsperiode på tre år, heter det.

Besøkte 47 kommuner og fem land

Gjennom året besøkte kongefamilien 47 kommuner og reiste på offisielle besøk til Danmark, Storbritannia, Frankrike, Sverige og Tyskland. Til sammen utførte medlemmene av kongefamilien 756 oppdrag i 2023.

– Sikkerhetssituasjonen i Europa har preget 2023. Kongen og kronprinsen har gjennomført en lang rekke besøk og aktiviteter med det norske forsvaret, skriver kongehuset på sine nettsider.

De viser også til besøk av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj på Slottet i desember.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar