FpU-leder Simen Velle ble dømt for narkotikabruk som tenåring

Leder i FPU, Simen Velle. (Foto: Ole Erik Løvold.)
Leder i FPU, Simen Velle. (Foto: Ole Erik Løvold.)
FpU-leder Simen Velle (23) har fått både dom og forelegg for narkotikabruk som tenåring: – Den største feilen jeg har gjort i mitt liv.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Simen Velle snakker ut om narkodom.

FpU-leder Simen Velle (23) ble dømt for narkotikabruk som tenåring. To ganger ble han tatt av politiet. – Den største feilen jeg har gjort i mitt liv.

Hendelsene skjedde da han var 16 og 17 år. Det førte til ett forelegg og en dom, forteller Velle til VG.

Han ble først tatt med 1 gram cannabis og 0,2 gram kokain. Senere, i 2018, ble han og to kompiser tatt av politiet for oppbevaring av cirka 100 gram hasj til eget bruk. Velle ble dømt til 30 dagers betinget fengsel.

Velle mener det er riktig at han ble dømt, og at han vil ta ansvar for sine egne handlinger. Samtidig minner han om at han var under 18 år, og han ønsker å fortelle om årsaken til at han tok valg som han i dag angrer på.

Annonse

Les også: Media må slutte å bruke begrepet «narkotika»

Var deprimert

Han forteller at foreldrene skilte seg da han var 16 år, og året etter ble faren diagnostisert med Huntingtons sykdom.

– Det manifesterte seg først i at jeg ble veldig engstelig, noe som senere gikk over i depresjon, som jeg har gått til behandling for, sier han.

Han beskriver cannabisrøyking som en flukt.

– Ved to anledninger havnet jeg i kontakt med politiet. Begge gangene fordi jeg ble tatt i å bruke narkotika. Det skulle jeg selvfølgelig aldri gjort, og jeg ser nå på det som den største feilen jeg har gjort i mitt liv.

Han sier at han ikke har brukt narkotiske stoffer siden.

Les også: Mange vil få det en milliard ganger bedre hvis vi avslutter krigen mot narkotika

Roses for åpenheten

Frp-leder Sylvi Listhaug er glad for at Velle velger å være åpen og mener han kan være et forbilde for andre unge i en vanskelig situasjon.

Også leder Ola Svenneby i Unge Høyre hyller Velle for åpenheten.

– Simen har min fulle støtte. Jeg blir veldig takknemlig av å lese hvor åpen han er, sier Svenneby til Nettavisen.

Velle har nylig kunngjort at han ønsker en plass på Frps stortingsliste i Oslo.

– Om noe gjør dette ham mer kvalifisert til å sitte på Stortinget – et sted hvor vi trenger flere som har livserfaring de skulle vært foruten, men som har tatt konsekvensene av valgene sine og gjort opp for seg, sier Svenneby videre.

Han tror også Velles historie kan bidra til mindre stigmatisering for rusbruk.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar