639.000 så Eurovision-semifinalen. Frp-topp ga 20 stemmer til Israel

Eden Golan representerer Israel under Eurovision 2024. (Foto: Presse.)
Eden Golan representerer Israel under Eurovision 2024. (Foto: Presse.)
639.000 nordmenn så semifinalen av Eurovision Song Contest på torsdag. Seertallene var på sitt høyeste under Israels bidrag, skriver NRK.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er 639.000 så Eurovision-semifinalen.

Til sammenligning så 610.000 nordmenn semifinalen med Alessandra Mele i fjor, mens 641.000 fulgte Subwoolfer i semifinalen i 2022.

Israels deltakelse i konkurransen har skapt sterke reaksjoner rundt om i verden. I vertsbyen Malmö hadde over 10.000 mennesker møtt opp for å demonstrere mot Israel, og nylig meldte VG at hver femte nordmann vil boikotte sangkonkurransen.

Likevel var seertallene høyere enn i fjor, og høyest var de da Israel gikk på scenen, ifølge NRK.

– Tallene viser at interessen for ESC også er stor i 2024. Dette er lovende for publikumsoppslutningen også på lørdag, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK, til Kampanje.

Annonse

Torsdag var det duket for den andre semifinalen der Norges bidrag Gåte sto på scenen. De tok seg videre, og det samme gjorde også årets mest kontroversielle deltaker – Israels Eden Golan. Hun er nå en av oddsfavorittene til å vinne hele konkurransen.

Les også: NRK-sjefen sier Israel-boikott i Eurovision ville svekket kanalens troverdighet

Frp-topp ga 20 Eurovision-stemmer til Israel

Frps Erlend Wiborg ga 20 stemmer til Israel under andre semifinale i Eurovision. Han forteller at støtten til Israel er todelt.

– Jeg ga alle mine 20 stemmer til Israel. Og jeg skal se på finalen på lørdag, sier Erlend Wiborg til TV 2.

Wiborg er innvandringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet og første nestleder i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget – der han fra dag én også har vært med i gruppen Israels venner.

Han forteller at støtten til Israel i Eurovision er todelt.

– Det ene er at jeg syns det reelt sett er den beste låten. Men så handler det selvfølgelig også om alt det jødehatet man ser. Her snakker vi om en 20 år gammel jente som ikke er ansvarlig for noe av det som skjer, men som i Sverige må være på hotellrommet sitt fordi det ikke er trygt for henne å bevege seg rundt. Det syns jeg er så ekstremt at jeg vil gi min støtte til henne, sier han.

20 år gamle Eden Golan står for Israels bidrag i Eurovision i år med låten «Hurricane». Torsdag gikk hun videre til finalen.

– Er det en støtte til Israels krigføring i Gaza?

– Jeg vil forsvare Israels rett til å forsvare seg og sitt land, men stemmen i går var en helhet – ut fra jødehatet som er, og at det var den beste sangen. Det var ikke spesifikt knyttet til krigen på Gaza, sier Wiborg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar