Piknik i Parken arrangeres 13.–15. juni 2024

Perfekt pairing av mat og musikk på Piknik i Parken

Bli med å henge på Piknik i Parken fra 13. til 15. juni! (Foto: Helge Meisland/PiP.)
Bli med å henge på Piknik i Parken fra 13. til 15. juni! (Foto: Helge Meisland/PiP.)
I år fyller musikkfestivalen Piknik i Parken ti år. Det skal feires med fantastisk musikk og knallgod mat. Restaurant- og matmogul Mathias Steinbru sørger for perfekt pairing av mat og musikk.
Saken er Musikkfestivalen Piknik i Parken fyller ti år og arrangeres i Sofienbergparken fra 13. til 15 juni. Journalist, matformidler og restaurantkritiker Mathias Steinbru har kuratert mattilbudet på festivalen. I denne saken får du pairing-tips for den beste musikken og maten!

I år er det ti år siden Piknik i Parken (PiP) åpnet for musikkglade, svette og sommerklare festivalpublikummere for aller første gang. Det skal feires med et heftig musikkprogram, inkludert internasjonale stornavn som Massive Attack, L’Impératrice og Stormzy og lokale Subjekt-favoritter som Metteson, HILLARI og Ari Bajgora. Sist, men ikke minst – masse knallgod mat! Restaurant- og matmogul Mathias Steinbru sørger for sommerens beste pairing av musikk og mat.

– En musikkfestival er ikke komplett uten skikkelig digg festivalmat, sier Steinbru mellom munnfuller av kumage, fuqi feipian, hos Szechuan Chengdu. Den kinesiske restaurantfavoritten ligger et steinkast unna parken som snart skal fylles med musikk, mat og feststemte mennesker.

– Ta det helt med ro, jeg skal ikke skremme vekk festivalgjengere med innmat på menyen, altså. Ikke i denne omgang, i hvert fall, lover Steinbru.

Den tidligere matanmelderen var med å starte PiP sammen med festivalsjef Peer Osmundsvaag tilbake i 2014. Den gangen insisterte Steinbru på å servere mat slik en ville gjort det på nettopp en piknik. Det ble buffé. Og det ble katastrofe.

Annonse

– En ræva idé. Aldri igjen.

Steinbru holder ord. I år (som tidligere år) er buffeten byttet ut med matboder. Greit nok, så er det ikke noe revolusjonerende ved det, men det er tross alt innsiden som teller. Bodene skal fylles med håndplukkede favoritter fra Steinbru selv, og utvalget er kortreist – fra Sofienbergparken til Torshov og Tøyen. Utvalget består av kjente og kjære steder, men også de mange av oss har glemt å ta oss tid til i mylderet av tips til trendy steder på sosiale medier.

Mathias Steinbru har bakgrunn fra kultur- og utelivsbransjen, men er mest kjent som restaurantanmelder og matspaltist hos bl.a. VG/Godt.no og Dagens Næringsliv/D2. (Foto: Mathias Steinbru.)

Pairing på Piknik i Parken

Det er lett å gå seg vill i jungelen av alternativer. Derfor tyr vi ofte til ekspertene. Hva passer best med hva? Her kommer årets anbefaling til pairing på PiP som sikrer den beste totalopplevelsen:

Kald curry var favorittretten da Subjekts restaurantanmelder sjekket ut Betong i Oslobukta. (Foto: Johanna Holt Kleive.)

1 Massive Attack: «Kald kørri rett i nebbet»

Gutta fra Bristol kommer visstnok til Oslo og PiP med toget. Altså er ikke trioen bare legendariske, men også grønne. Sånn sett sparer vi oss for fristelsen å paire Massive Attack med bangers and mash og en cider (sistnevnte er Bristols spesialitet). Kanskje heller ikke en kjøttpuck, vi skylder dem å holde avtrykket nede. Skal du få plass midt i pit’en, gå for en kald curry. Den kan du sluke på null komma niks uten å få tredjegradsforbrenning i ganen. Dritgod stemning. Da gjenstår det bare et brett med pints, før du kan smyge deg inn i mengden og kjenne nostalgien bruse i kroppen.

Hvor: Lille Betong (lillesøstra til Betong) og Kafeteria August på Piknik i Parken 13.–15. juni.

Döner Bros er kjent for Oslos beste kebab, og har vunnet smakstester i Dagbladet, Aftenposten og «Kebab of the year» hos Wolt. (Foto: Helge Meisal/PiP.)

2 Stormzy: «Pre-show shawarma»

Skal du holde tritt med Stormzys lungekapasitet, kan du følge trening- og matregimet hans – han deler det på Tiktok. Det er forøvrig triste greier, kanskje ikke det en aller helst ønsker seg av festival-fôr, men regimet har båret frukter, det er det ingen tvil om. Stormzy startet i undergrunnsmiljøet, og er nå headliner på festivaler over hele verden. Det kan en kanskje takke viljestyrken for, ikke den grønne smoothien. Energien og utholdenheten stammer nok fra tunge løft og gode rutiner. Stormzy er litt som en shawarma: God når som helst på døgnet, sterk og stor, men også myk på innsiden. Velbalansert type, en favoritt på festival.

Hvor: Döner Bros på Piknik i Parken 13.–15. juni.

Østersbaren Eff Eff på Fredensborg har blant annet Lars Vaular og gründerne av den legendariske restauranten Bass på eiersiden, inkludert Torstein Voksø Eek, som lanserte «Torsteins trattoria»-konseptet under pandemien. (Foto: Eff Eff.)

3 L’Impératrice: «Huîtres au naturel»

Greit, det blir østersbar, rettere sagt: pasta- og østersbar. Torsteins trattoria (sjekk han ut på Instagram, han dukker opp når du minst venter det, og lager lekre, deilige greier) og Eff Eff har slått seg sammen. Resultatet er østerspasta.

Hva er vel bedre enn å slurpe i seg et par skjell med hjemmelaget pasta, mens det sekshodede diskomonsteret L’Impératrice gjør seg klare for dyst? Ikke bare er østers et afrodisiakum, de inneholder også en god slump med protein og vitamin D, som styrker skjelettet. Og det trenger du, for her skal du danse. I mengden, ikke mens du sitter på gresset. Dette vet vi: gresset er for pingler og de som er redde for jenter, og skulle ønske de var gutter (Peur des filles). Allez, få ræva i gir, dans!

Hvor: Torsteins trattoria og Eff Eff på Piknik i Parken 13.–15. juni.

Erik Solbakken, Morten Ramm, Pia Nordskaug, Lars Berrum, Jan Robin Ektvedt og Eivind Vallesverd står bak Dumpling AS i Thorvald Meyers gate. (Foto: Dumpling AS.)

4 Ari Bajgora: «4 dumplings i en whip»

«Shit, jeg har løfta opp mitt nabolag» rapper Ari Bajgora i den ganske ferske låta «Situasjon». Åtte år etter at Jenny Skavlan spotta rapperen i Sofienbergparken, er Thorvald Meyers sønn tilbake på hjemmebane. Kanskje han også skal ta æren for løftet til Dumpling AS øverst i Thorvald Meyers gate, det nye it-stedet som alltid har stappa sjappe, og masse fete komikere på eiersiden?

Så trendy er Dumpling AS at Subjekts anmelder fleska til med merkelappen karikert trendy. Det skal også sies at samme anmelder trillet en toer på terningen, og gikk for overskriften: «Her fikk jeg servert noe av det verste jeg har smakt». Ai. Dum dumpling, da.

Dumpling AS bruker visstnok en maskin fra Taiwan for å kunne masseprodusere dumplings på kort tid. Mens Subjekts anmelder jamrer etter ekte håndverk, vil kanskje Bajgora bare kalle dem løsningsorienterte. På Spotify står det forresten bare dette om artisten: «Ekke vits å jåle det til!» Ari Bajgora + Dumplings AS kan faktisk ikke bli feil, de repper begge Grünerløkka, og leverer på løpende bånd.

Hvor: Dumpling AS på Piknik i Parken 13.–15. juni.

Doug’s Hamburger ble startet av Anette Bjelland og Nud Dudhia, kjent fra Breddos Tacos og Løkka Deli. Byens saftigste smashburgere finner du i Mathallen på Vulkan, på Aker Brygge og fra 13.–15. juni også på Piknik i Parken! (Foto: Doug’s Hamburger.)

5 Mari Boine: «Burger & Boine»

Ingenting slår en velkomponert burger. Og ingenting slår hypnotiserende gode Mari Boine. Her skal vi tas med til høyere makter, og for å overvære en real kraftoppvisning, må vi fores med skikkelig kraftkost. En burger i neven og Boine på scenen kan ikke bli bedre. Det er fett, magisk – og i all sin enkelthet perfekt.

Hvor: Doug’s Hamburgers på Piknik i Parken 13.–15. juni.

Når alt kommer til alt, er det ikke så mye som skal til. Det er som Steinbru selv sier det:

– Vi vil bare at folk skal henge og spise. Sammen. Ingenting er bedre enn det.

Piknik i Parken arrangeres i Sofienbergparken i Oslo fra 13. til 15. juni. Sjekk ut hele programmet på pipfest.no og kjøp billetter før det er for sent!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar