To leseorganisasjoner blir én

– Trengs et krafttak for lesing

De to leseorganisasjonene Leser søker bok og Foreningen !les slår seg sammen, som del av et krafttak for å øke norske barns leseferdigheter. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB.)
De to leseorganisasjonene Leser søker bok og Foreningen !les slår seg sammen, som del av et krafttak for å øke norske barns leseferdigheter. (Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad/NTB.)
Lesingen er under press i Norge, og nå slår to ulike leseorganisasjoner seg sammen for å bli mer slagkraftige.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Foreningen !les og Leser søker bok slår seg sammen.

Det er Leser søker bok og Foreningen !les som slår seg sammen etter enstemmige vedtak på begges årsmøter i forrige uke. Navn er foreløpig ikke fastsatt, får NTB opplyst. Den nye organisasjonen trer formelt i kraft 22. mai 2025.

De to organisasjonene tror én sterk leseorganisasjon kan utgjøre en forskjell og snu den negative tendensen med nedgang i lesing og leseferdigheter.

– Vi trenger et krafttak for lesing, skriver de i en felles pressemelding.

Skal snu trenden

– Vi skal være en organisasjon for alle lesere, også dem som leser i motvind. Det er jeg sikker på at alle vil merke når vi inkluderer kunnskapen fra begge organisasjonen og blir større, sier styreleder i Leser søker bok, Lena Jensen, mens styreleder i Foreningen !les, Gunnar Vilberg, ser fordelen i å samle kompetansen fra begge organisasjonene.

Annonse

– Ved å samle kompetanse vil den nye organisasjonen ha større mulighet til å arbeide helhetlig med å styrke lesingen i Norge, sier Vilberg.

Onsdag under Litteraturfestivalen i Lillehammer lanserer kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) en ny leselyststrategi for å snu trenden med at barn og unge i Norge har lavere leselyst og dårligere leseferdigheter enn før – noe som undersøkelser har vist.

Les også: Gir seg som sjef for Litteraturhuset i Trondheim

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar