De milde straffene for voldtekt svekker tilliten til rettssystemet

Det burde være enstemmig flertall for tiltakene som Fremskrittspartiet foreslår mot den økende kriminaliteten, skriver Lars M.B. Løvold. (Foto: NRK.)
Det burde være enstemmig flertall for tiltakene som Fremskrittspartiet foreslår mot den økende kriminaliteten, skriver Lars M.B. Løvold. (Foto: NRK.)
Strafferabatter, henleggelser og absurd lave straffer gjør at folk kan begynne å ta loven i egne hender, skriver Lars M.B. Løvold.
Om skribenten
Lars Mikael Barstad Løvold er 1. nestleder i Fremskrittspartiets ungdom (FPU).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Voldtekter straffes for mildt, mener innleggsforfatteren.

En svensk 16 år gammel jente anmeldte en taxisjåfør for voldtekt, saken ble henlagt og en måned senere ble jenta og hennes brødre arrestert for drapet på den samme mannen.

I Norge fikk noen unge menn nylig samfunnsstraff for medvirkning til gruppevoldtekt.

Slike saker som den vi så i Sverige, eller samfunnsstraff for gruppevoldtekt, svekker tilliten til rettssystemet og leder til at folk tar loven i egne hender.

Det er i alles interesser at vi straffer de verste lovbruddene langt hardere enn vi gjør i dag.

Annonse

Les også: Er Diddy musikkindustriens Jeffrey Epstein?

Strafferabatt

De siste årene har antall grove voldtekter økt kraftig, samtidig vet vi at en voldtektsperson ofte voldtar flere ganger.

Det er kanskje ikke så rart når voldtektsmenn får søppelplukking som straff og strafferabatt hvis de har voldtatt flere kvinner, og de første sakene tar for lang tid å bringe til rettssalen.

Strafferabatten legger opp til at du kan voldta tre og bare bli straffet for to.

Det er flere tilfeller hvor noen har tatt saken i egne hender etter at voldtektssaker har blitt henlagt eller at gjerningspersonen unnslipper straff. Når flere opplever at tilliten til rettssystemet er så svekket at de må ta loven i egne hender, så er det på tide med ett kraftig oppgjør.

Det er viktig å straffe hardere, ikke bare for å sørge for at gjerningspersonen ikke begår samme handling igjen, men også fordi et voldtektsoffer skal slippe å se voldtektsmannen på gaten dagen etter som om ingenting skjedde.

Les også: Det er noe alvorlig galt med den norske rettsstaten

Få ressurser?

Det er også et grunnleggende problem at de fleste voldtektssaker blir henlagt av politiet fordi de ikke har ressurser eller kapasitet til å følge de opp. Her burde de 500 ferdigutdannede politimennene komme ut i jobb ganske kjapt.

Det burde være ett enstemmig storting om de tiltakene som Fremskrittspartiet foreslår:

Vi må fjerne strafferabatten, øke maksstraffen til 50 år og straffe voldtekt langt hardere.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar