Ny rapport

TikTok blir en stadig større nyhetsformidler for unge

Særlig blant unge i alderen 15 til 19 år er TikTok en viktig kilde til nyheter. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Særlig blant unge i alderen 15 til 19 år er TikTok en viktig kilde til nyheter. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
TikTok vokser raskt som en nyhetskanal for unge og har nå blitt det sosiale mediet flest unge bruker for nyhetsoppdateringer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er TikTok er en stadig viktigere nyhetskilde for unge, ifølge Kantar-Media rapporten "Medietrender Ung".

Særlig blant unge i alderen 15 til 19 år er TikTok en viktig kilde til nyheter. Det kommer fram i Kantar Media-rapporten «Medietrender Ung».

TV 2 og VG er de norske mediehusene som har størst gjennomslag på TikTok, og deres nyheter på denne plattformen er mer populære blant tenåringer enn medienes egne nettutgaver eller apper.

Selv om Snapchat lenge har vært en viktig nyhetskilde, er de nå på en tilbakegang når det gjelder nyheter.

Les også: Flere unge mener det er greit å selge «nudes»

Annonse

Nettavisene fortsatt viktige

Tallene fra Kantar Media viser at nettaviser fortsatt står sterkt i konkurransen med sosiale medier. For noen år siden tok sosiale medier igjen nettaviser som den viktigste nyhetskilden for de unge, men nå har nettavisene slått tilbake og ligger igjen foran sosiale medier i denne kategorien.

Mindre positivt for mediebransjen er at de største nettavisene har hatt en nedadgående trend i daglig oppslutning blant de unge de siste tre årene. En del av dette kan skyldes at Facebook har nedprioritert redaksjonelt nyhetsinnhold i sine algoritmer, men også veksten til TikTok kan være en forklarende faktor.

Tillit under press

Mer enn halvparten av de unge velgerne som sympatiserer med høyresiden, sier de har lav tillit til at mediene gir et balansert bilde av virkeligheten.

Det er også mange unge på venstresiden som uttrykker mistillit til mediene, men betydelig færre enn på høyresiden.

Når vi ser på tilliten til de største redaksjonelle mediene i Norge, er bildet mer positivt fra medienes ståsted. Særlig NRK nyheter har høy tillit blant de unge, og 73 prosent av 15-24-åringene sier de har tillit til NRK.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar