Mistenker antisemittisme

To franske gutter siktet for voldtekt og drapstrusler mot jødisk jente

President Emmanuel Macron holder tale på en seremoni i Bretagne tirsdag. (Foto. Christophe Ena/AP/NTB.)
President Emmanuel Macron holder tale på en seremoni i Bretagne tirsdag. (Foto. Christophe Ena/AP/NTB.)
To 13-åringer er siktet for gjengvoldtekt mot ei 12 år gammel jente i en Paris-forstad. Jenta er jødisk, og politiet tror motivet var antisemittisme.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er To franske gutter siktet for voldtekt mot jødisk jente. Politiet tror motivet var antisemittisme.

Jenta har fortalt at hun ble oppsøkt av tre gutter på 12 og 13 år mens hun var i en park sammen med en venn i forstaden Courbevoie nordvest for Paris lørdag kveld.

Ifølge jenta dro de henne inn i et skur, hvorpå de skal ha slått og voldtatt henne. Under voldtekten skal de ha kommet med hatefulle, antisemittiske ytringer og truet med å drepe henne.

Mandag ble tre gutter pågrepet av politiet, og to av dem, begge 13 år, ble tirsdag kveld siktet for gjengvoldtekt, antisemittiske krenkelser og drapstrusler.

Den tredje gutten, en 12-åring, er løslatt. Han er siktet for drapstrusler og antisemittiske krenkelser, men ikke for voldtekt.

Annonse

Les også: Ny lov om antisemittisme etter Palestina-demonstrasjoner

Frykter for holdninger i skolen

Saken har vakt sterke følelser t i Frankrike, ikke minst i det jødiske samfunnet, som uttrykker sjokk og forferdelse.

Også president Emmanuel Macron har engasjert seg. I et regjeringsmøte skal han ha uttalt at franske skoler trues av «den antisemittiske plagen».

Macron sa også at det trengs dialog om rasisme og hat mot jøder for å hindre at hatefulle ytringer med alvorlige konsekvenser trenger inn i klasserommene, opplyser en ikke navngitt regjeringskilde til nyhetsbyrået AFP.

Tredobling

Det er kun halvannen uke igjen til første runde av valget på ny nasjonalforsamling, som Macron nylig skrev ut på grunn av ytre høyres markante framgang i EU-valget.

Les også: Hvorfor stemmer så mange unge på ytre høyre? Svaret er enkelt

Antall registrerte antisemittiske handlinger ble tredoblet i årets første måneder sammenlignet med samme periode i fjor. Økningen har skjedd samtidig som Israel fortsetter krigen på Gazastripen.

Av de 1.676 antisemittiske handlingene som ble registrert i Frankrike fjor, fant 12,7 prosent sted i skolen.

Frankrike er hjem for det største jødiske samfunnet i Europa og har også Europas største muslimske befolkning.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar