Slipper bøter

Meta og Facebook vant mot Datatilsynet

Datatilsynet kan ikke ilegge Facebook og Instagram dagbøter, har Personvernnemnda slått fast. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Datatilsynet kan ikke ilegge Facebook og Instagram dagbøter, har Personvernnemnda slått fast. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Personvernnemnda stopper dagbøter til Meta og Facebook. Datatilsynet er overrasket over avgjørelsen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Meta og Facebook vant fram i Personvernnemnda – kan ikke ilegges dagbøter fra Datatilsynet

Meta og Facebook vant fram i Personvernnemnda, og kan ikke ilegges dagbøter fra Datatilsynet.

Det opplyser Datatilsynet i en pressemelding.

Datatilsynet har vedtatt et forbud mot atferdsbasert markedsføring på Instagram og Facebook. Meta, som eier begge selskapene, etterkom ikke vedtaket, og Datatilsynet besluttet derfor å ilegge meta dagbøter.

Les også: Fikk rekdordbot av Datatilsynet. Nå går Grindr til sak

Annonse

Overrasket

Meta-selskapene klaget vedtaket om dagbøter inn for Personvernnemnda, som nå gir Meta Ireland og Facebook Norway medhold. Forbudet mot atferdsbasert reklame blir imidlertid stående.

– Det er det viktigste i denne saken. Vi er overrasket over avgjørelsen fra Personvernnemnda, men tar den selvsagt til etterretning, sier direktør Line Coll i Datatilsynet.

Les også: Meta vil «stjele» bildene dine for å lage KI. Slik kan du protestere

Mister viktig virkemiddel

I utgangspunktet sier loven at Datatilsynet kan ilegge dagbøter når virksomheter bryter personvernforordningen. Personvernnemnda har imidlertid nå avgjort at det må gjøres unntak fra dette når det er snakk om internasjonale virksomheter.

– Fortolkningen til personvernnemda tar fra oss et viktig virkemiddel i møte med store internasjonale selskaper. Dette vil også medføre at norske virksomheter kan ilegges dagbøter, mens de store internasjonale aktørene går klar. Dette er uheldig forskjellsbehandling, og vi håper lovgiver kommer raskt på banen med en avklaring, sier Line Coll.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar