The Guardian:

Forbyr bøker om kjønn på skolebiblioteket: – Svart dag for friheten

I forrige måned demonstrerte unge for transrettigheter utenfor Utahs Capitol-bygning i Salt Lake City – etter at en føderal regel om beskyttelse for LHBTQ-studenter ble blokkert i delstaten. (Foto: Spenser Heaps/The Deseret News/AP/NTB.)
I forrige måned demonstrerte unge for transrettigheter utenfor Utahs Capitol-bygning i Salt Lake City – etter at en føderal regel om beskyttelse for LHBTQ-studenter ble blokkert i delstaten. (Foto: Spenser Heaps/The Deseret News/AP/NTB.)
Den amerikanske delstaten Utah har forbudt en liste på 13 bøker i blant annet skolebibliotek – deriblant titler av Margaret Atwood.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den amerikanske delstaten Utah forbyr bøker om kjønn. En liste på 13 bøker, blant annet av Margaret Atwood, forbys i alle offentlige skolebibliotek og klasserom.

Atwoods 2003-roman «Oryx og Krake» og Instagram-kjente Rupi Kaurs debutbok «Melk og honning», Judy Blume-klassikeren «Forever» og Sarah J. Maas «Glasstronen»-serie er blant de nå forbudte bøkene i alle offentlige skolebibliotek og klasserom.

Les også: Bibliotekarer trues i USA. Vil ha LHBT-bøker fjernet

Dette er ifølge The Guardian første gang en amerikansk delstat har forbudt en slik bokliste over hele staten.

– Det er en mørk dag for friheten til å lese i Utah, sier Kasey Meehan, som leder PEN America Freedom to Read-program. Hun hevder listen over forbudte boktitler «vil påtvinge skolene et dystopisk sensurregime». De er nå pålagt ved lov å fjerne bøkene.

Annonse

12 av de 13 nå forbudte bøkene er skrevet av kvinner. En ny, statlig lov trådte i kraft i Utah 1. juli og gir anledning til å bannlyse bøker man mener har «pornografisk eller uanstendig materiale».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar