Ikke bare angst og «Skrik»: Britene stiller ut Munch-portretter for første gang

Portretter av Edvard Munch – også selvportretter – stilles ut i London fra torsdag av. (Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB.)
Portretter av Edvard Munch – også selvportretter – stilles ut i London fra torsdag av. (Illustrasjonsfoto: Lise Åserud/NTB.)
Var Munch egentlig så ensom? En ny utstilling i London vil vise en annen side av kunstneren.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ny utstilling med Munch-portretter åpner på National Portrait Gallery i London.

I alt 45 av Munchs verk stilles ut under tittelen «Edvard Munch Portraits» på National Portrait Gallery i London fra 13. mars til 15. juni.

Utstillingens kurator Alison Smith mener portrettene setter søkelyset på et viktig, men iblant oversett, aspekt ved Munchs liv og virke.

– De viser at Munch var en mer sosial person enn man ofte antar. Den tar oss forbi «Skrik», forbi Munch som en skildrer av eksistensiell isolasjon og ensomhet, sier hun til Reuters.

Mange av verkene vises i Storbritannia for første gang, og er ifølge galleriets omtale «intime portretter av familie, venner, elskere, forfattere, kunstnere, mesener og samlere, i tillegg til et usedvanlig stort utvalg av selvportretter».

Annonse

Kurator Smith mener portrettene var grunnleggende for hans kunstnerskap fordi Munch i sin kunst «alltid ønsket å komme under det ytre for å undersøke individets indre psykologi eller motivasjon».

– Han snakket alltid om å gå bak masken og forsøke å blottlegge den indre sjelen.

National Portrait Gallery er sagt å være verdens eldste kunstgalleri viet denne sjangeren og besøkes av rundt 150.000 publikummere årlig.

Les også: Edvard Munch er kraftig overvurdert

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar