Presentert av
Vernissageguiden
Oslo

Dette er ukens viktigste utstillingsåpnigner

Uke 15
Hypnotiske repetisjoner i Gryttings tegninger. (Foto: Presse).

Repetisjonsmani

Inger Johanne Gryttings repetetive strektegninger er et portrett av hennes sinnelag. På arket møtes kroppens og blyantens ufravikelige «svakheter». Når gråblyanten knekker etter utallige gjentatte bevegelser, etterlater bruddet en markering i form av opphold. Dermed fremstår Grytting som usedvanlig ærlig kunstner. Denne ideologien ser ut til å ha understreket tungvekterens karriere.

Nå huser Tegnerforbundet hennes første retrospektive utstilling. Der vil du se et omfattende utvalg tegninger fra 1994 til 2024. Rundt årtusenskiftet oppstod et skifte i hennes metode: Hun fraskrev seg rollen som skapende utøver og påtok seg en meditativ drakt.

Benytt en sjelden mulighet til å oppleve en av nordens mest sentrale tegnere. Utstillingen åpner 10. april.

Strenge komposisjoner er intet nytt fra Solberg. (Foto: Presse).

Nye vendinger, kjent kunstner

Signe Solbergs skulpturer er monumentale og blir ofte produsert i hennes hjembygd i Froland.

Skulpturen hennes på Høstutsillingen gjorde inntrykk: En ikke-funksjonell lekk fontene av fugemasse og brukte fliser. Den belyser individets skrøpelige kropp, som mannen i gata og idolene vi dyrker har til felles. Denne arkitekoniske konstruksjonen bød på skjønnhet og refleksjon, samtidig som de var mektige i sin ruvende størrelse.

Det krever mye å videreføre tyngden i denne opplevelsen til veggarbeider, en utfordring Solberg nå tar for seg i lokalene til Isca.

Ulike døgnrytmer har en inngripende effekt på hvordan vi skal oppleve virkeligheten. Denne kampen utspiller seg i syv geometriske relieffer i metall, tre og sten. Det gjenstår det å se om det konseptuelle utgangspunktet spiller på lag med verkenes visuelle uttrykk.

Vi gleder oss uansett til å se nye vendinger i et merkverdig kunstnerskap! Utstillingen åpner 10. april.

Det er ikke tvil om at Roura er produktiv. Foto: (Presse).

Masseprodusert melankoli

Har du lagt merke til at noe kunst og arkitektur bærer med seg identiet og kultur? Det har Enrique Roura. Kunstnerskapet vitner om en dyp forståelse av tilsynelatende banale objekters rikholdige dybde. Dette blikket tillater Roura å fremstille perspektiver som er blitt oversett i nye arkitektoniske konstellasjoner. Slik kan det forhåpentligvis så frø til refeleksjon hos tilskueren.

Nå er det forbrukerens skam som danderer veggene til Oslo prosjektrom. Utallige skulpturer er formet etter emballasje man finner på masseproduserte varer. Overforbruk er et tidsaktuellt dilemma som vi har gjort oss skyldige i siden samlebåndets opprinnelse. Skal vi finne en løsning er vi avhengig av en aktiv diskusjon som Roura nå kaster seg inn i. Vi velger å tro at utstillingen ikke vil drukne i samfunnsdebattens ustanselige flom.

Dørene åpner 10. april.

Et videoarbeid dokumenterer de dyptskjærende ødeleggelsene på Gaza. (Foto: Presse).

Å skildre krig gjennom kunst

Vi trenger alle påminnelsene vi kan for å ikke glemme hva som foregår på Gazastripen. Nå viser 21 palestinske kunstnere videoverk på galleri K4.

Mesteparten av opptakene ble til ved Shababeek-senteret i Gaza. Det internasjonalt anerkjente kulturhuset arrangerte utstillinger og seminarer, og huset 20.000 verk. Etter et israelsk missilangrep på al-Shifa-sykehuset, ble senteret jevnet med jorden. I likehet med mye av Gazastripen er det kun rester av liv som gjenstår etter systematisk bombing.

Forestill deg en hverdag der Rikshospitalet og Kunstnernes hus ble bombet under samme angrep, så kommer du kanskje et skritt nærmere en forståelse av den utenkelige sorgen og lengselen kunsterne viser til.

Utstillingen åpner 12. april.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar