Fredsprisutstillingen «Kvinne – Liv – Frihet» ble mandag offisielt åpnet av fredsprisvinnerens familie, dagen etter utdelingen av Nobels fredspris. I utstillingen fikk Narges Mohammadis barn og ektemann se bilder fra familiealbumet og fra moren og konas kamp for kvinnerettigheter i Iran. Nå er utstillingen åpnet for publikum.
Fredsprisvinneren selv sitter fengslet i Evin-fengselet i Iran, dømt til over 30 års fengsel for sitt menneskerettighetsarbeid.
– Narges Mohammadis mot og kampvilje gjør henne til et fantastisk forbilde og en ledestjerne som verden trenger i dag, sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad.
– Vi håper vår utstilling bidrar til økt støtte til kvinnene i Iran og til at deres kamp ikke blir glemt.
Tekster fra fengselet
Fra fengselet har Narges Mohammadi skrevet ti tekster eksklusivt for årets fredsprisutstilling, med minner om hendelser som har betydd mye for henne. Hun forteller om hvordan det var å skilles fra barna sine da hun ble satt i fengsel første gang da de var tre år gamle, og om minnene fra barndommen og familiens samtaler om politikk i årene etter revolusjonen i 1979:
– Jeg møtte ordene «henrettelse», «tortur» og «isolat» som barn, men selv før jeg forsto hva de betydde, har de meislet ut den harde og steinete veien for meg i kampen for menneskerettigheter.
Kvinnelige, iranske fotografer
Utstillingen viser også fotoprosjekter av seks kvinnelige, iranske fotografer, som har dokumentert kvinners kamp for liv og frihet i Iran fra 1979 til i dag. Et av prosjektene, «Listen», viser kvinnelige sangere som ikke får lov til å opptre i Iran. Fotografiene er fiktive CD-omslag, mens videoene viser kvinnene som synger – uten lyd.
Portrettet av Narges Mohammadi som vises ved inngangen til utstillingen, er tatt bare noen dager før hun ble satt i fengsel igjen i april 2022. Hun bærer fargerike klær og smiler optimistisk.
– Jeg er en kvinne som elsker livet, sier hun.
– Vi har latt oss inspirere av Narges Mohammadis innstilling til livet når vi har utformet utstillingen, forteller Kjersti Fløgstad.
– Vi har brukt mye farger, og viser bilder av kvinner som ønsker frihet til å synge, danse og leve.
Fredsprisutstillingen 2023 vises frem til november 2024. Se åpningstider og kjøp billetter her.
Om Nobels Fredssenter
Nobels Fredssenter er Nobels fredspris’ ansikt utad. Museet forteller historien om fredsprisvinnerne og deres arbeid gjennom utstillinger, undervisningsopplegg, omvisninger og digitalt innhold. Senteret er også en møteplass for arrangementer knyttet til fred, dialog og menneskerettigheter. Nobels Fredssenter ligger på Rådhusplassen i Oslo, i den gamle Vestbane-bygningen fra 1872.