Pressemelding

Kadra Yusuf blir spaltist i Subjekt

Kadra Yusuf ble for alvor kjent gjennom en dokumentar på TV 2, hvor hun brukte skjult kamera og mikrofon for å avsløre at imamer i Norge oppfordret til omskjæring av kvinner. (Foto: Vilde Rolfsnes.)
Kadra Yusuf ble for alvor kjent gjennom en dokumentar på TV 2, hvor hun brukte skjult kamera og mikrofon for å avsløre at imamer i Norge oppfordret til omskjæring av kvinner. (Foto: Vilde Rolfsnes.)
Hun har vunnet LOs likestillingspris, og VG kåret henne til en av de viktigste nordmennene som har levd siden 1814. Kadra Yusuf er Subjekts nyeste spaltist.
Sjanger Dette er en pressemelding. En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Subjekts pressemeldinger har til hensikt å kommunisere Subjekts egne virksomhet.
Saken er Journalisten og samfunnsdebattanten Kadra Yusuf blir spaltist i Subjekt.

Kadra Yusuf er Subjekts femte spaltist. Yusuf jobber ellers som journalist og researcher i NRK.

Subjekts lesere kan se frem til skarpe tanker og friske meninger fra 41-åringen.

En av landets viktigste stemmer

Hun ble først kjent gjennom en dokumentar på TV 2, hvor hun brukte skjult kamera og mikrofon for å avsløre at imamer i Norge oppfordret til omskjæring av kvinner.

Hun ble også fysisk angrepet etter en uttalelse om at «toneangivende fortolkere av Koranen må revidere sine tolkninger hva gjelder kvinners rettigheter», og fikk én mann dømt.

Annonse

En dame med bein i nesen, så det er kanskje ikke så rart at hun har mottatt flere priser. Deriblant Fritt ords honnør, Zola-prisen og LOs likestillingspris. I anledning grunnlovsjubileet i 2014 kåret VG kåret henne til en av de 100 viktigste nordmennene som har levd siden 1814.

Lytt til Kadra Yusuf: Gjestet Subjekt-podkasten Etikk og estetikk

Fra krig til kanelbolle

Vi lar Yusuf presentere seg selv:

– Jeg er krigsflyktning, ble født i Somalia og har vokst opp i Oslo. Jeg er skribent, feminist, journalist og mor til tre døtre, sier hun, og fortsetter:

– Dessuten er jeg evig engasjert i alt fra skolepolitikk til kåring av Oslos beste kanelbolle.

Hun vil bruke spalteplassen til debatt og dialog:

– Jeg elsker samfunnsdebatten, men jeg savner at vi lytter mer og ikke er så bastante! Derfor har jeg lyst til å bruke spalteplassen til Subjekt til å stille spørsmål og tenke høyt sammen med Subjekts lesere.

Les også: Gamle Oslo har seriøse problemer. Den «rasistiske» benken er ikke et av dem

Dette er Subjekts spaltister

Yusuf er Subjekt-spaltist i godt lag sammen med blant annet kunststudent Magnus Vanebo, psykologispesialist Maha Kamran og filosof Pål-Henrik Hagen. Subjekts endelige spaltister for 2022 lanseres i februar.

Sammen skal de kommentere det løpende nyhetsbildet, og berike Subjekts lesere med friske meninger, gode idéer og nye perspektiver.

Spaltistene i Subjekt representerer seg selv og publiserer med hyppighet på mellom én og fire artikler i måneden.

Gleder seg

Yusuf er spent på sine nye kolleger:

– Det er bra folk, som jeg gleder meg til å bli kjent med og å få pepper av.

Nå for tiden er hun blant annet opptatt av forskningsartikkelen «Parental income and mental disorders in children and adolescents» (2021), signert Jonas Minet Kinge med flere:

– Det er synd at vi ikke har diskutert den mer. Det er interessant om psykiske lidelser blant gutter i lavinntektsfamilier. Jeg vil høre mer fra og om disse guttene, sier hun.

Hun er også engasjert i den pågående mangfoldsdebatten.

– Den har vært interessant å følge, og jeg håper at den fortsetter. Jeg har noen tanker om den som jeg skal få formulert, basert på mine erfaringer fra arbeidslivet og å observere norsk kulturliv.

Her aner vi kanskje kimen til kommende kommentarer:

– Jeg kommer fortsatt ikke over noen av inntrykkene fra Haugesund filmfestival.

Takker Bjørg på Holmlia

– Hvem var du i barndommen?

– Jeg var et pliktoppfyllende barn som hadde altfor mye ansvar for min dysfunksjonelle familie og slekt. På skolen var jeg klassens klovn.

Skolen skulle komme til å spille en viktig rolle i å utviklingen.

– Heldigvis hadde jeg en lærer, Bjørg, som ga meg masse tillit. Hun stilte også de samme skyhøye kravene til meg som til de andre i klassen.

Gjennom krav og mestring fikk Yusuf til stadig mer:

– Jeg vokste på mestringen og tilhørigheten jeg opplevde de seks årene jeg gikk i klassen til denne læreren. Derfor har jeg dedikert alle mine priser til Bjørg på Hallagerbakken skole på Holmlia.

– Hvilke kulturelle utfordringer står samfunnet overfor i dag?

– Økende sosiale forskjeller og ytringsfrihetens grenser.

Gjør klart for å lese Kadra Yusuf: Abonner på Subjekt Pluss!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar