✮ ✮ ✮ ✮ ✮ ✩

Ble sommerens korteste, men beste plate sluppet i dag?

(Foto: Dev Dhunsi.)
(Foto: Dev Dhunsi.)
19 år gamle Jakob Ogawa har kanskje laget EP fra soverommet, men «Bedroom Tapes» hører til langt utenfor de fire veggene.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekts anmelder kommenterer den nye EP-en fra Jakob Ogawa.

SINGER-SONGWRITEREN JAKOB OGAWA drar med seg lytteren på en personlig reise i et univers bestående av stilren, unik og obskur oppfatning av popmusikk. Den fem-spors lange «Bedroom Tapes» er som Jakob selv har sagt, en samling låter han selv har spilt inn, produsert og skrevet på soverommet. Men den oppturen er at den hører til langt utenfor de fire veggene. Temaer som tillit, tvil og usikkerhet er sentrale brikker som skildres på den drøyt ti minutter lange utgivelsen.

Osloguttens bisarre stemmeprakt og lekne og utforskende stil har fanget oppmerksomheten til lyttere langt utenfor Norges grenser. Ikke rart, for sammenligningen med Mac Demarco er absolutt forståelig. Samtidig har Ogawa sin egen måte å gjøre ting på. Det trenger ikke være mer krevende enn det er. Det trengs ikke mer enn fem korte spor for å forstå at dette er en artist med stort ekspanderingspotensiale.

SOM NEVNT er alle spor korte. «Up and Away» kan minne om en hip hop-produksjon fra de første tonene, med innledende pianospill og med fyldig kick n snare. Bassen dirrer godt i bakgrunnen også, med sær og tweeket vokal.

Ogawas skjøre og unike stemme flyter stemningsfullt og solid fra den første glosen presenteres. Det fortsetter med «You Might Be Sleeping», som var singel i forkant av EP-slippet. Låten er en duett med det 18 år gamle Soundcloud-fenomenet Clairo fra Boston. Det lyder stemningsfullt og stemmene deres fyller hverandre godt.

Annonse

DØSIGHET OG SLØVHET, samt drømmende, men også ganske sært. Skikkelig parkmusikk anno 2017.

Han smører ørene med sin unike vokal i det «Perfect Sweet Blue» settes i gang. Den er nedtempo, men samtidig stor og vokser mer og mer utover i låten. Gitarklimpringen er å høre i bakgrunnen av det tunge pianoet – det er utforskende, skeivt og med stor egenart.

På «Next To Me» går det i et høyere tempo, og man kan for første gang forsøke å danse. Og naturligvis lykkes. Platens mest interessante innslag, med enestående falsett som forfører lytteren. Han drar oss med inn i sitt obskure univers av ultrasær vokal og egne tilnærming til pop-sjangeren, som han selv har valgt å kalle wave-pop.

Sistesporet «Let It Pass» er en god avslutning på det hele. Melodien sitter klistret og er nok lettest å synge med på av de fem låtene. Den er mest melodisk og glir fint med innslag av et bibliotek av lyder som skvulper seg mot øregangene som bølgeslag. På en behagelig og komfortabel måte, så klart.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar