Slik ser det ut når en nordkoreansk arkitekt bes se for seg fremtiden

Grunnleggeren av reisebyrået Koryo Tours tilbyr ikke bare reiser til verdens mest isolerte land, men vil også spre nordkoreansk kultur og estetikk.

Nicholas Bonner var foreleser ved et universitet i Beijing tidlig på 1990-tallet da han møtte en nordkoreansk borger, og reiste til Pyeongyang for første gang. Turen inspirerte ham til å starte reisebyrået Koryo Tours, som nå har tilbudt reiser til det isolerte landet siden 1993.

I dag tar Koryo Tours med seg over 2 000 turister på pakkereiser til Pyeongyang hvert år, og hjelper til med alt som trengs for å besøke Kim Jong-uns land.

Reisebyråets mål er ifølge byråets nettsider «å legge til rette for ansvarlig turisme til verdens mest isolerte og minst forståtte land» og å «oppfordre folk til person til person-engasjement gjennom reiseliv, kultur, sport og humanitære prosjekter.»

«Made in North Korea» av Nicholas Bonner. (Foto: Phaidon)

Gir ut bok om Nord-Korea

Til tross for at det akkurat i disse dager er ulovlig for amerikanere å reise til Nord-Korea, står Bonner på for å gjøre landet attraktivt. Nylig gav han ut boken «Made in North Korea: Graphics from Everyday Life», en grafisk bok bestående av bilder av alt fra metro-billetter, postkort, og fotografier laget og spredt av DPRK.

– Boken er delvis en titt på det nordkoreanske hverdagslivet, delvis hvordan de ser utlendinger og fremmer landet sitt, og delvis en slags personlig dagbok. Det som vises boken er tatt fra ulike bokser med grafikk samlet siden 1993, sier Bonner i et intervju med British Journal of Photography.

Et fjellhotell med skibakker i rørene som forbinder bygningene. (Foto: Koryo Group)                                                                                                                                         ‘

Futuristisk, nordkoreansk arkitektur

Men en bok om Nord-Korea er ikke det mest interessante informasjonen om landet Bonner har presentert de siste årene.

I 2014 la han nemlig inn en bestilling hos en nordkoreansk arkitekt, som aldri har vært utenfor landet sitt, om å lage en serie med design som skal forestille hvordan et framtidig Nord-Korea kan møte en større tilstrømning av turister. Bildene var en del av den Lion-vinnende koreanske paviljongen i Venezia-biennalen samme året.

En flyvende bolig for en ferie på fargen! (Foto: Koryo Group)

Nord-Koreas arkitektur er preget av at landet måtte bygge opp igjen hovedstaden Pyeongyang etter Koreakrigen og av nasjonens isolasjon. Gjennom prosjektet skulle arkitekten designe futuristiske bygninger for turister som besøker landet.

– Pyeongyang er en by med visuelt fascinerende strukturer som er bygd for å styrke landets politiske ideologi, sa Bonner til magasinet io9, da prosjektet kom ut, og forklarte at han ønsket å se hvordan en nordkoreansk arkitekt så for seg en økende turisme, med en miljøvennlig og bærekraftig tilnærming.

Bonner påpeker hvordan Nord-Koreas arkitektur for oss i vesten har et retro-futuristisk preg, og ja — det hele har et 80-tallet-blandet-med-science-fiction-preg over seg, og det er interessant å se hvordan isolasjonen fra omverdenen også har skapt en helt estetikk man ikke kan finne noen andre steder i verden.

For alle som ikke allerede har sett nordkoreanerens framtidsdesign, synes vi de er verdt å ta fram igjen:

Hotell. (Foto: Koryo Group)
En fotgjengerbro som skal kunne la reisende gå gjennom tåken i «The Diamond Mountains». (Foto: Koryo Group)
Et hotell hvor gjester kan nyte utsikten over naturen. (Foto: Koryo Group)
Et hotell formet som et tre. (Foto: Koryo Group)

Nyheter

Om Subjekt

Subjekt er et tidsskrift og nettsted for etikk og estetikk i kunst og kultur. De fysiske utgavene er riksdistribuert gjennom Interpress og kommer plutselig. Magasinet ble først lansert som et subjektivt papirmagasinformat med redaktøren som eneste bidragsyter i 2012. I 2014 kom den vanskelige andreutgaven på over 240 sider, med 30 bidragsytere. I 2017 ble Subjekt.no lansert, med papirmagasinet som ryggrad. Subjekt er utgitt med støtte fra Stiftelsen Fritt Ord.

Bidra? · Annonsere? · Ris/ros/kontakt? · Les mer om Subjekt.

2018 © Alle rettigheter reservert Subjekt, utgitt av Perfektum Partisipp AS. Redaktør og ansvarlig utgiver: Danby Choi.