Vernissageguiden: Fem utstillinger du bør få med deg

Foto: Henie Onstad Kunstsenter
Foto: Henie Onstad Kunstsenter
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Denne uka åpner et variert utvalg utstillinger i Oslo. Henie Onstad Kunstsenter gjøres angivelig om til en “gigantisk labyrint” og kunstneren Fadlabi tar deg med på frisørsalongen Down Town Barber’s Oslo.

TORSDAG OG FREDAG er det som vanlig duket for vernissage. Både store museer og mindre gallerier åpner utstillinger denne uka, og med tre separatutstillinger og to gruppeutstillinger kan du få med deg verk av en rekke forskjellige kunstnere.

Verk av Bjørn Melbye Gulliksen, en av kunstnerne som stiller ut på Galleri BOA. (Foto: Galleri BOA)

«Kunst i bevegelse» på BOA
(Billedkunstnerne i Oslo og Akershus. Rådhusgata 19, åpning torsdag fra kl. 18 til 20.)

BOA åpner utstilling som løfter frem kinetisk kunst med en rekke deltagende kunstnere: Andrea Bakketun, Glen Farley, Bjøn Melbye Gulliksen, Cecilia Johnsson, Kristoffer Myskja og Bente Somemrfeldt-Colberg.

Kinetisk kunst, altså kunst som beveger seg, har en nær kobling til teknologi, vitenskap og økologi. Utstillingen tar opp spørsmål som hvordan bevegelse benyttes for å fange oppmerksomhet og kommunisere ideer, og hvilke temaer kunstverkene ønsker å formidle. Målet er å engasjere, inspirere og bevege publikum gjennom en liten tenkepause fra et ellers elektronikkpregete og digitaliserte hverdag.

Annonse

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. til 19. februar. Mer info på Facebook HER.

Henie Onstad Kunstsenter åpner vinterens store gruppeutstilling. (Foto: Henie Onstad Kunstsenter)

«Myths of the Marble» på Henie Onstad Kunstsenter
(Sonja Henies vei 31, åpning torsdag fra kl. 19.00 til 21.00)
NB! For medlemmer

“Myths of the Marble” er en gruppeutstilling med kunstnerne Rachel de Joode, Cayetano Ferrer, Ane Graff, Ignas Kruglevicius, Daria Martin, Chris Marker, Florian Meisenberg, Shahryar Nashat, Sondra Perry, Jacolby Satterwhite og Susanne M. Winterling.

For denne utstillingen er den største salen på kunstsenteret bygget om til en gigantisk labyrint. Det virtuelle utforskes og utstillingen ser nærmere på hva som skjer med identitet, arkitektur og materialitet i møte mellom vår fysiske virkelighet og de virtuelle rommene som ny teknologi muliggjør.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. februar til 2. april. Få mer info om utstillingen og påmelding til åpning HER.

Fadlabi åpner utstilling. (Foto: Kunstplass [10])
 «Down Town Barber’s Oslo» av Fadlabi på Kunstplass [10]
(Rosteds gate 10, åpning torsdag fra kl. 19.00)

Kunstneren Fadlabi har en ny serie malerier som tar for seg innvandring, innovasjon, afrikansk maleri og kunstnerens personlige historie om å flytte til Norge. Maleriene skildrer små hendelser fra “Down Town Barber’s”, en liten frisørsalong i nærheten av Torggata i Oslo.

Blant temaer som tas opp er innvandring til vestlige land. Den er ikke bare overkommelig, i form av nok plass og ressurser til å ta imot innvandrere, men innvandringen bringer også framskritt innen innovasjon, kunnskap og økonomisk. Kunstneren har et kritisk blikk på hvordan vesten drar nytte av innvandring.

Utstillingen holder ellers åpent fra 2. februar til 11. mars. Mer info på Facebook HER.

Kunstneren Jone Kvie har hele to utstillinger i Oslo for tiden. (Foto: Vigeland-Museet)

«Vessels» av Jone Kvie på Vigeland-museet
(Nobels gate 32, åpning torsdag fra kl. 18.00 til 20.00)

Jone Kvie, som også stiller ut på galleriet OSL Contemporary, får sine andre solopresentasjon i et museum og viser både nye og eldre arbeider.

Med enkle former og gjenkjennelige materialer som stein, marmor, bronse og aluminium skaper Kvie unnselige skulpturer som tar opp i seg store spørsmål knyttet til det å være menneske. Det er ingen absolutter i hans arbeider. Han undersøke det poetiske og potensialet som finnes i ulike former og materialer. Selv om Kvie arbeider med komplekse og abstrakte ideer, er han også opptatt av at arbeidene skal oppleves på sine egne premisser, som materiale og som form.

Utstillingen står fra 3. februar til 14. mai. Mer info HER.

Anders Smebye på Noplace.

«Three-Face» av Anders Smebye på Noplace, Oslo
(Oslogate 2B, åpning fredag fra kl. 20.00 til 23.00)

Med lite info rundt tematikk og hva som stilles ut tar vi likevel turen innom Anders Smebyes utstilling på Noplace.

Utstillingen holder åpent fra 3. til 19. februar. Mer (mindre) info HER. Eller sjekk ut hva kunstneren har gjort før hvis du ikke vil gå helt i blinde.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar