NRK (Presse)

Skam seg!

«Skam»-Evens nye agency er redd for at han skal bli «typecastet» som homofil. Derfor blir det ikke noen flere homofile karakterer på ham med det første. WTF?!

Dagbladet kunne mandag ettermiddag melde at Henrik Holm, aka. Even i Evak, har signet med danske Panorama Agency. Med et internasjonalt nettverk skal de gjøre den gullhårete kjekkasen til en superstjerne.

Så langt, så vel.

Hanne Bernhardsen Nordvåg er frilansjournalist for blant annet Subjekt.

I saken uttaler grunnlegger og sjef for byrået, Lene Seested, at Holm har et enormt momentum takket være SKAM, og det skal de bygge videre på. Men naturligvis – de ønsker å vise at Holm kan spille på flere strenger, så derfor skal hans neste prosjekter bli ganske annerledes enn det han gjorde i den populære NRK-serien.

Så langt, også så vel. Man skjønner godt at en skuespillers drøm nødvendigvis ikke er å gjøre den samme typen rollen om og om igjen.

Men så fortsetter Seested med å si at for at Holm ikke skal ende opp med å bli et offer for denne såkalte typecastingen, så blir det ikke noen flere homofile karakterer på ham med det første. «De vil vi avvise», sier hun: «Nå ønsker han å gjøre helt andre roller.»

Så langt, så WTF?!

Gud forby at Holm skulle ende opp med å bare spille homofile. Det er jo klart at han ikke kan få utfolde seg som skuespiller da. For tenke seg til at det skulle finnes forskjellige typer homofile karakterer han kunne spille. Det hadde tatt seg ut.

Om Holm skal fortsette å ta homsete roller så kan han aldri spille en lege som kurerer kreft, han kan aldri spille en landstryker på jakt etter rikdommen, han kan aldri spille en psykopatisk seriemorder, han kan aldri spille en bokser som overvinner sin største motstander, han kan aldri spille en lærer som inspirerer sine elver, han kan aldri spille en mann rammet av en dødelig sykdom, og han kan aldri spille en cowboy som søker kjærligheten (*kremt*).

Nei, for ingen av disse karakterene kan være homofile. Det er tross alt viden kjent at homser bare er homser, og ingenting annet. Når du er homofil så nulles alle dine andre egenskaper ut og det er kun legningen din som betyr noe. Om du er snill eller slem, dum eller smart, sterk eller svak, tøff eller spak – det har ikke noe å si. For du er homo! Punktum.

Vi så jo det i «Skam». Isak, Even og Eskild – det var ikke noen forskjell mellom dem. Jeg husker ikke hvem som var hvem engang, for de var så innmari like. Det eneste jeg så da en av dem entret skjermen var et stort skilt som det stod «HOMO» på. Og det skiltet får Holm sannelig raska på å riste av seg.

Om dette er holdningen til Holm selv eller om det er agentbyrået som har prakket den på ham, kommer ikke tydelig fram i saken. Men uansett er poenget at her er det noen som har missa poenget.

Snakk om å så aktivt bryte ned det budskapet «Skam» formidlet om at mennesker bare er mennesker, og at det virkelig ikke har noe å si om du er homo eller hetero. At det ikke er legningen din som definerer deg, men hvem du er som person. At det er greit at du er akkurat deg. At alle er forskjellige. At alt er love.

Kjære Seested og Panorama Agency – hvilket signal tror dere at dere sender når dere sier at det er greit at Holm spilte én homofil rolle, men at det slettes ikke er snakk om at han skal spille flere? At det er greit å være litt homo, men at det ikke må bli for mye av det gode?

Dere sier at om Holm fortsetter å ta homofile roller, så vil det innskrenke hans karriere som skuespiller. Hva sier det til den unge, homofile gutten som sitter i skapet sitt og kanskje øynet et håp om at det skulle bli lettere å komme ut da han så at Even og Isak var akkurat som Romeo og Julie?

Det sier at han kommer til å leve et innskrenket liv som homofil. At han ikke er like bra og fri som alle andre.

Er det virkelig det budskapet dere vil formidle? Er det slike holdninger dere vil ha?

Snakk om å rykke tilbake til start. Skam seg!