Subjekt på By:Larm

Et godt førsteinntrykk

Presse
Presse
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Selv om hun knapt har noen følgerskare, var Lil Halima en av nykommerne under årets By:Larm vi hadde størst forventninger til. Og 19-åringen lever opp til dem.

★★★★★☆

Lil Halima debuterte på By:Larm, men hadde allerede skapt store forventninger rundt seg. Oslo-artisten ble oppdaget på Instagram, hvor hun tidligere har lastet opp videoer av seg selv som synger, og derifra gikk veien direkte til å bli signert hos megaplateselskapet Universal. Det skjer ikke så ofte.

Men med et slikt apparat har du noen forsprang. Eksempelvis fikk vi, og sikkert en helt haug med norske musikkjournalister, en e-post i forkant av By:Larm der vi ble oppfordret til å sjekke henne ut under festivalen. Vi gikk rett på, men angrer ikke.

Ung på Gamla

Musikk har alltid vært viktig for Lil Halima, noe hun trolig har arvet fra sin far. I 1995 reiste han fra Kenya til Bardu, i Troms, med kofferten fylt til randen av kenyansk musikk og amerikansk hip hop. Med dette som utgangspunkt, startet hun å eksperimentere musikalsk – og har etter hvert tilegnet seg en bred musikalsk bakgrunn.

Annonse

Hun har vært innom fiolinspilling, folkemusikk og visesang, før hun til slutt landet på et stilrent musikalsk valg. Nærmere bestemt, en krysning mellom elektronisk popmusikk, funky R&B, hip hop, jazz og soul – dette skulle vise seg å være Lil Halimas gullbillett.

Artistnavnet har hun tatt på grunnlag av at vennene hennes kaller henne Lil – ikke fordi halvparten av alle rappere heter det – men fordi hun faktisk heter Lillian. En naturlig antagelse, når man hører navnet, er likevel at det dreier seg om hip hop/RnB-relatert musikk. Og sannelig, hadde man rett også.

Hennes første By:Larm-oppdrag var å imponere på intime Gamla, men det var knapt mennesker på gulvet. Hun spiller sine mest kjente låter: «Sweater Weather», «U» og «Burn 1000 Bridges».

Sjarmerer

Den unge singer/songwriteren ble oppdaget av Universal Music via Instagram, og signerte kort tid etter platekontrakt med verdens største plateselskap. Dette vitner om Lil Halimas potensiale som artist. Hun prater sjenert innledningsvis, men det viser seg fort at Halima ikke har grunn til å være nervøs. Med en klokkeklar klang i stemmen, attitude og scenepersonlighet utenom det vanlige, sjarmerer hun de fremmøtte i senk.

Det skader ikke på sjarmen at Halima synlig lar seg glede av at flere og flere velger å tråkke innover gulvet – fram mot scenen. Vi tar oss selv i å danse for fullt med til «Abstract», som uten tvil ble kveldens beste låt. I et hektisk By:Larm-program kunne hun by på en pustepause med roligere puls.

Hennes musikalske materiale var vi lite kjent med, men er det ikke det by:Larm handler om?

Nemlig å dra på en konsert og å oppdage noe helt nytt. Det er godt at det finnes SoundCloud-artister som kan treffe alle, uavhengig av deres forventinger. Dette var en konsert fylt med spenning og ydmykhet, og dessuten en god syntese mellom R&B, hip hop, jazz og soul. Vi gleder oss allerede til Lil Halimas debutalbum!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar