Ynkelig beklagelse fra NRK

Musiker? Legg unna alt du vet. Nå er det omsorgsfull musikk som gjelder

Kjartan Lauritzen-landeplagen «Fredag» er nå fjernet fra spillelistene til NRK P1s morgensendinger, etter én innsendt klage over låtens støtende innhold. (Foto: Presse.)
Kjartan Lauritzen-landeplagen «Fredag» er nå fjernet fra spillelistene til NRK P1s morgensendinger, etter én innsendt klage over låtens støtende innhold. (Foto: Presse.)
NRK beklager å ha spilt en Kjartan Lauritzen-låt. Så hvis du jobber som musiker og drømmer om å få låten din spilt på riksdekkende radio, bør du begynne å skrive varmere tekster.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er NRK P1 så seg nødt til å beklage etter å ha spilt Kjartan Lauritzen-hitten «Fredag» på en morgensending.

For ikke mange uker siden tenkte jeg på om det er én eneste fredag siden 2016 Kjartan Lauritzens landeplage «Fredag» ikke har blitt spilt på radioen. Jeg undersøkte ikke dette nærmere, men denne uken fikk jeg i alle fall vite at NRK P1 vil fjerne sangen fra sine spillelister etter at én av deres lyttere hadde følt seg krenket av låtens innhold.

Kanskje sangen ikke er tilpasset deres lyttere, som i hovedsak virker å være konservative, kristne og ellers eldre. Og det må være greit. Men beklagelsen og beslutningen er likevel ynkelig.

Andre beklagelse på under en uke

Tirsdag stod leserinnlegget «Hvordan kan NRK Hordaland spille av en så vulgær sang?» på trykk i Bergens Tidende. Her kritiserer P1-lytteren Gunnar Johnstad favorittkanalen sin for å ha spilt av Kjartan Lauritzens «Fredag» på en fredag tidligere i juli. Med konkrete sitater fra låten, peker han på at den ikke er tilpasset kanalens brede publikum, som i følge ham inkluderer barn og eldre.

Sammen med leserinnlegget stod et tilsvar fra distriktsredaktøren i NRK Hordaland, Dyveke Buanes. Her beklager hun til alle lyttere som har følt seg støtt av deres musikkvalg, og sier videre at sangen ikke vil bli spilt på deres morgensending igjen.

Annonse

At «Fredag» ble spilt 12. juli var et unntak lokalradioen gjorde, fordi Kjartan Lauritzen samme helg skulle opptre på festivalen Tysnesfest. Derfor hadde de gått utenom de forhåndsgodkjente spillelistene og spilt låten uten å sjekke teksten nærmere.

Beklagelsen fra Buanes blir andre retrett fra NRK på under en uke. Forrige fredag beklaget NRK seg for en Satiriks-sketsj der ord som «jødesvin» ble brukt. Denne beklagelsen var på sin plass, men var det nødvendig å beklage så sterkt for å ha spilt «Fredag» på en fredag?

HUFF, STERK KOST: De fleste av oss kan resten av teksten på den opprinnelige låten «Fredag» (2016) av Kjartan Lauritzen, eller Per Áki Sigurdsson, som artisten egentlig heter.

Pubertal sak

Jeg tok en nærmere kikk på låten og fant ikke teksten særlig mye grovere enn såkalte «groviser» som er å finne i diverse norske ukeblader. Som artisten selv har uttalt, handler låten om glede og om å gire seg opp til helg.

I likhet med mange andre rap-tekster, er det en viss mannssjåvinisme å spore, men jeg finner ingenting som oppfordrer til noe ulovlig.

Likevel er det enkelte som tydeligvis mener at det er noe umoralsk i låten. Og som et statseid kringkastingsselskap må NRK forholde seg til alle ulike former for publikumsreaksjoner.

Hva som oppleves som krenkende eller ei er subjektivt anliggende, og det finnes ingen objektiv målestokk for hva som er greit eller ugreit når det kommer til musikktekster. Problemet er imidlertid når grensen senkes for lavt. Og beklagelsen fra NRK bidrar til å definere linjen.

Ikke musikksensur

Kjartan Lauritzen har selv uttalt seg om saken til både VG og Bergens Tidende, i tillegg en lengre Instagram-historie der han på humoristisk vis kom med et motsvar til Gunnar Johnstad.

Artisten selv sier episoden minner ham om musikksensur, men ettersom fjerningen av låten ikke gjelder for hele organisasjonen eller distriktskontoret, er det ikke nødvendigvis dette.

Vi behøver ikke å dra den så langt verken den ene eller den andre veien. Og det er ikke lett å forutsi hva som oppleves som krenkende av den enkelte. Men dersom NRK skal ta utgangspunkt i at de skal unngå å krenke med musikken som spilles, vil vi få en fattig rikskringkasting.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar