Ta tidlig helg med musikkvideopremiere fra Hanne Kolstø. (Foto: Vibeke Heide.)
Eksklusiv musikkvideopremiere

Ikke akkurat hverdagskost, men så er det er jo tross alt helg

Det blir både intimt og sensuelt når Hanne Kolstø feirer ti år som musiker med musikkvideo til sin nye låt, «Meir».
Saken er Hanne Kolstø er aktuell med ny musikkvideo, premiert i Subjekt.

Vi har vel alle vært der når et knekkebrød med Nugatti ikke er nok. «Jeg er åpen for mer», synger Hanne Kolstø (38) på sin myke sunnmørsdialekt, og ut ifra skjulte rom kommer utallige dansere ikledd strømpebukser. Rart, og likefullt fascinerende.

– Hvis en skal overleve i en tøff bransje i det lange løp, er det viktig å gjøre sin egen greie. Dess sterkere blir uttrykket også, sier Hanne Kolstø til Subjekt.

I år feirer artisten fra Sykkylven på Sunnmøre hele ti år i musikkbransjen. Siden 2009 har hun vært spellemannsnominert fire ganger, gitt ut elleve album, hvor åtte av dem var som soloartist. I våres var hun også en av initiativtakerne til klimalåtkonkurransen Etter oss. Mer har vi likevel i vente.

Se videoen nederst i artikkelen.

Skjermdump fra Hanne Kolstøs nye musikkvideo. (Foto: Vibeke Heide.)

Slipper seg fri

Poplåten «Meir» ble sluppet 13. september på Jansen Records og er en del av det kommende soloalbummet «Jue» som slippes 15. november i sin helhet. Albumtittelen er et lokalt ord hentet fra hjemtraktene til artisten og refererer til «fri», eller «fritt», på mer standardisert talemål.

– Hele mitt liv har jeg trodd at jeg kan planlegge en låt, men det fungerer ikke slik for meg. Jeg er åpen for å følge etter dit musikken tar meg og forsøker ikke kontrollere den, sier Kolstø.

Og når en bare følger impulsene blir det fri sjangerlek. I alle fall for Hanne Kolstø, som har lik tilnærming til musikkvideoformatet. Temmelig rart og ukontrollerbart, dermed originalt. Noe som også vil komme til syne i «Jue», som vil romme alt fra minimalistisk elektronika til indie-rock på grensen til metal, ifølge artisten.

Skjermdump fra Hanne Kolstøs nye musikkvideo. (Foto: Vibeke Heide.)

En forlengelse av musikken

I motsetning til en rekke artister som lanserer musikkvideoer som en del av en promoplan, setter Hanne Kolstø det kunstneriske uttrykket helt sentralt. Sammen med regissør og produsent Vibeke Heide, har de produsert hele syv musikkvideoer sammen.

– Vibeke har et helt rått uttrykk som passer perfekt inn i mitt. Det er derfor jeg vil lage musikkvideoer også, for å implementere andres uttrykk inn i mitt eget fordi det passer i min verden, forteller Kolstø.

Som kunstuttrykk kan «Meir» sees på som en forlengelse av musikkvideoen til en av Kolstøs tidligere låter, «Greinene» (2018). Ikke bare regissøren er den samme, en av hovedaktørene i årets video viser seg også igjen.

– Jeg er jo den eneste som ikke kan danse i videoen. Vibeke har gjort en god jobb med å klippe meg ut, ler Kolstø.

Representasjonen lar seg ikke styre av en konservativ ide om hvem eller hva som kan forelske seg i hverandre.

Se video: