Eksklusiv musikkvideopremiere

Ikke akkurat hverdagskost, men så er det er jo tross alt helg

Ta tidlig helg med musikkvideopremiere fra Hanne Kolstø. (Foto: Vibeke Heide.)
Ta tidlig helg med musikkvideopremiere fra Hanne Kolstø. (Foto: Vibeke Heide.)
Det blir både intimt og sensuelt når Hanne Kolstø feirer ti år som musiker med musikkvideo til sin nye låt, «Meir».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Hanne Kolstø er aktuell med ny musikkvideo, premiert i Subjekt.

Vi har vel alle vært der når et knekkebrød med Nugatti ikke er nok. «Jeg er åpen for mer», synger Hanne Kolstø (38) på sin myke sunnmørsdialekt, og ut ifra skjulte rom kommer utallige dansere ikledd strømpebukser. Rart, og likefullt fascinerende.

– Hvis en skal overleve i en tøff bransje i det lange løp, er det viktig å gjøre sin egen greie. Dess sterkere blir uttrykket også, sier Hanne Kolstø til Subjekt.

I år feirer artisten fra Sykkylven på Sunnmøre hele ti år i musikkbransjen. Siden 2009 har hun vært spellemannsnominert fire ganger, gitt ut elleve album, hvor åtte av dem var som soloartist. I våres var hun også en av initiativtakerne til klimalåtkonkurransen Etter oss. Mer har vi likevel i vente.

Se videoen nederst i artikkelen.

Annonse
Skjermdump fra Hanne Kolstøs nye musikkvideo. (Foto: Vibeke Heide.)

Slipper seg fri

Poplåten «Meir» ble sluppet 13. september på Jansen Records og er en del av det kommende soloalbummet «Jue» som slippes 15. november i sin helhet. Albumtittelen er et lokalt ord hentet fra hjemtraktene til artisten og refererer til «fri», eller «fritt», på mer standardisert talemål.

– Hele mitt liv har jeg trodd at jeg kan planlegge en låt, men det fungerer ikke slik for meg. Jeg er åpen for å følge etter dit musikken tar meg og forsøker ikke kontrollere den, sier Kolstø.

Og når en bare følger impulsene blir det fri sjangerlek. I alle fall for Hanne Kolstø, som har lik tilnærming til musikkvideoformatet. Temmelig rart og ukontrollerbart, dermed originalt. Noe som også vil komme til syne i «Jue», som vil romme alt fra minimalistisk elektronika til indie-rock på grensen til metal, ifølge artisten.

Skjermdump fra Hanne Kolstøs nye musikkvideo. (Foto: Vibeke Heide.)

En forlengelse av musikken

I motsetning til en rekke artister som lanserer musikkvideoer som en del av en promoplan, setter Hanne Kolstø det kunstneriske uttrykket helt sentralt. Sammen med regissør og produsent Vibeke Heide, har de produsert hele syv musikkvideoer sammen.

– Vibeke har et helt rått uttrykk som passer perfekt inn i mitt. Det er derfor jeg vil lage musikkvideoer også, for å implementere andres uttrykk inn i mitt eget fordi det passer i min verden, forteller Kolstø.

Som kunstuttrykk kan «Meir» sees på som en forlengelse av musikkvideoen til en av Kolstøs tidligere låter, «Greinene» (2018). Ikke bare regissøren er den samme, en av hovedaktørene i årets video viser seg også igjen.

– Jeg er jo den eneste som ikke kan danse i videoen. Vibeke har gjort en god jobb med å klippe meg ut, ler Kolstø.

Representasjonen lar seg ikke styre av en konservativ ide om hvem eller hva som kan forelske seg i hverandre.

Se video:

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar