Linnea Dale har vært en kjent figur i norsk pop siden Idol i 2007. Nå er hun aktuell med mer alternativ pop. I dag premierer hun sitt nyeste musikkvideosamarbeid med Frode Fjerdingstad i Subjekt.
Eksklusiv musikkvideopremiere:

– Jeg mistet litt troen på meg selv og tenkte at «en vanlig jobb» måtte være løsningen

Bli med på en reise til østblokkland i Linnea Dales ferske sci-fi-inspirerte musikkvideo., «Out of Heaven ».
Saken er Linnea Dale er musikkvideoaktuell.

– Jeg har faktisk alltid vært litt svak for Øst-Europa. Da jeg var 15, kjørte vi gjennom de landene i en bobil, samtidig som vi hørte på Tom Waits. Kjente på vibbene liksom, sier Linnea Dale lattermildt.

Den 28 år gamle artisten, som også er kjent som Idol-Linnea, Donkeyboy-Linnea, MGP-Linnea, og nå også «Hver gang vi møtes»-Linnea, slapp 24. januar singelen «Out of Heaven».

Nå er den tilhørende musikkvideoen her: En kunstfilm av filmskaper Frode Fjerdingstad, inspirert av østblokken.

– Når jeg lager låter, ser jeg ofte for meg film. Synes derfor det er fint å utforske videoformatet. Det gir musikken en ny dimensjon, spesielt når jeg får samarbeide med kunstnere som Frode, sier Dale og legger til:

– Jeg digger hans estetikk og visjon. Så han har fått ganske frie tøyler til å skape sitt eget univers.

I samarbeid med filmskaper Frode Fjerdingstad har Dales ferskeste singel, «Out of Heaven», nå  blitt kunstfilm. (Foto: Frode Fjerdingstad.)

Telemark møter østblokkland

Mildt sagt.  Musikkvideoen viser tydelige paralleller til den tsjekkoslovakiske barne-tv-serien «Majka– jenta frå verdsrommet» som gikk på NRK i 1981. Lokasjonene er de samme og Majkas ikoniske sjøstøvler pryder skjermen i like stor grad.

Men dersom du ikke er av den generasjonen som husker tv-øyeblikket da sci-fi-Majka landet på slovakisk jord, er det heller sannsynlig at du husker Linneas Idol-opptreden i 2007.

– Herregud, det er faktisk 13 år siden. Det er litt sykt! sier Dale.

16 år gammel, stakk jenten fra Tinn i Telemark av med en syvendeplass. Deretter hoppet hun galant over Idol-graven, og to år senere regjerte hun med Donkeyboy på VG-lista med landeplagene «Ambitions» og «Sometimes».

– Jeg føler jeg har nådd mange milepæler underveis som har vært viktige på sitt vis og som jeg aldri kunne forutse skulle skje, forteller Linnea og tilføyer:

– Det er både ting som hendte i Donkeyboy-tida, første gangen jeg fløy til LA for å gjøre solo-platen min med Øystein Greni, men også det å få være med på årets utgave av «Hver gang vi møtes».

Linnea Dale har denne våren vært å se på TV-2 i den niende sesongen av programmet hvor en rekke profilerte artister samles på en gård for å hylle hverandre.

– Det var utrolig fint å få muligheten til å kikke tilbake på alt jeg har vært med på!

Linnea Dale har så langt gitt ut tre soloplater og en EP, men karrieren har ikke bare være preget av gullregn og stjerneskudd. (Foto: Frode Fjerdingstad.)

Med det tredje skulle det skje

Bare høykonjunktur bærer de siste årene likevel ikke preg av. Da Linnea Dale i 2010 bestemte seg for å trekke seg ut av Donkeyboy-samarbeidet for å fokusere på egen solokarriere, gikk ikke alt helt som planlagt.

Debutplaten «Lemoyne Street» (2012) fikk en ganske så tam mottakelse. Likens gikk det med oppfølgeren «Good Goodbyes» (2014).

– Jeg mistet mildt sagt litt troen på meg selv. Tenkte at det å få seg en vanlig jobb måtte være løsningen.

Musikken ble lagt på hyllen, skjorteermene brettet opp og Linnea begynte på BI.

Men det musikalske narrativet stopper ikke der. I 2016 giftet hun seg med trommisen Thomas Aslaksen og ble lokket tilbake til studio. Det resulterte i søt musikk på flere plan.

– Et av høydepunktene så langt må klart være når tredjeplaten ble så godt mottatt! Det var virkelig stas.

Albumet med tittel «Wait For the Morning» (2018) ble møtt av et unisont begeistret pressekorps. VG trillet en sekser på singelen «Favourite Mistake» og albumet fikk samlet sett fem øyner.

– Nå skjønner jeg egentlig ikke helt hvordan jeg skal slutte med musikk.

– En av de største grunnene til at jeg tidligere ikke har gjort så mange solokonserter er at jeg har så sinnssykt sceneskrekk, forteller Linnea Dale. (Foto: Frode Fjerdingstad)

Hummer og kanari

En fjerde plate er underveis og Linnea Dale tilbake i rampelyset. Men hverdagen bærer ikke bare preg av låtskriving og musikkproduksjon. Sammen med Thomas Aslaksen har hun to små barn og akademia har hun ikke helt lagt fra seg.

– Hverdagen nå er litt hummer og kanari. Jeg går faktisk på en master i teknologi og innovasjon på Blindern. Med to kids og sånn er det litt greit å ikke måtte turnere non-stop. Så jeg ser egentlig for meg å gjøre en kombo på sikt.

«På sikt», vel å merke. For i sommer skal den ferske tobarnsmoren ut på en liten solo-turne og er å se på norske festivalscener.

– Gleder meg veldig, men er litt skummelt også. En av de største grunnene til at jeg tidligere ikke har gjort så mange solokonserter er at jeg har så sinnssykt sceneskrekk. Men må bare kaste meg uti det.

Og mens vi venter på mer, ligger den ferske musikkvideoen klar. En sci-fi-drøm tilbake til Linneas glade tenårsdager i østblokk-land.