Har fått 16 abonnenter

Trine Skei Grande har blitt influenser

Det låter kanskje som et paradoks at en toppolitiker med dysleksi, og en hverdag fylt med tørre sakspapirer, velger å ofre fritiden sin til å lese enda mer. På sin nye videoblogg viser Trine Skei Grande frem et imponerende bibliotek med mer enn 4.000 bøker. (Foto: Selfiestang.)
Det låter kanskje som et paradoks at en toppolitiker med dysleksi, og en hverdag fylt med tørre sakspapirer, velger å ofre fritiden sin til å lese enda mer. På sin nye videoblogg viser Trine Skei Grande frem et imponerende bibliotek med mer enn 4.000 bøker. (Foto: Selfiestang.)
Tidligere i mars meldte Trine Skei Grande avtropping fra alle sine politiske verv. Nå er hun tilbake. På Youtube.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Trine Skei Grande savner kulturgjerningen. Nå anbefaler hun bøker på egen Youtube-kanal.

En klar og myk stemme brer seg i rommet, og den nordtrønderske dialekten flyter, til tross for at Trine Skei Grande i mange år har vært bosatt i Oslo.

Med et kamera og en selfiestang som våpen, går hun nå til krig mot kunnskapsløsheten: God litteratur skal formidles til folk flest.

Snaut 100 mennesker har sett videoen til nå, hvor den tidligere kulturministeren og kunnskapsministeren filmer seg selv, mens hun engasjert forsøker å selge inn sine anbefalte bøker hos mottakeren i andre enden.

– Her kommer tante Trines boktips i koronatider, sier hun i videoen.

Annonse

Startet egen Youtube-kanal

Det hele åpner på kjøkkenet. Planter og kjøkkenkluter pryder disken. Under beskrivelsen «Trine Skei Grandes Lille kanal for koselige ting» videreformidler hun sin interesse for bøkenes verden i en tid der mange tilbringer mye tid hjemme.

– Mange synes det er kjedelig å være innestengt, men bøker gjør at ting ikke blir kjedelig!

Hun beveger seg inn til stuen hvor bokhyllene er fylt til randen. Ens beste venner viser en ryggen, sies det. Det kan forklare grunnen til at single Skei Grande har over 4.000 bøker i biblioteket. Og at hun nå velger å dele entusiasmen.

– Men husk på det at jeg ikke er i nærheten av å være fagperson på dette her. Nå skal jeg komme med sånne ikke faglige gode lesetips, sier hun.

Skei Grande henviser til NRKs serie med «Litterære tjukkaser», men har et annet syn på sakene. Selv om hun innrømmer at «dem kan masse om bøker».

Fordelt på tre videoer promoterer den tidligere kulturministeren noe annet.

– Ting som jeg synes er gøy! Og spesielt for dere som kanskje ikke leser kjempemasse bøker hele tiden, sier hun og tilfører senere:

– Eller har dysleksi, sånn som jeg!

Paradokset

Det låter som et paradoks at en toppolitiker med dysleksi, og en hverdag fylt med tørre sakspapirer, velger å ofre fritiden sin til å lese enda mer. Og nå videreformidle engasjementet med bilder av Jomfru Maria i bakgrunnen.

Favorittsjangeren avslører hun raskt:

– Jeg digger spøkelseshistorier og er kjempeglad i krim. Så kombinasjonen spøkelseshistorier og krim mener jeg er helt konge!

Hun anbefaler blant annet Andre Bjerkes «Døde menn går i landet» og John Dickens Carrs «Sort messe».

– Men en advarsel. Begge disse bøkene har et litt gammelt kvinnesyn som er litt forstyrrende. Damer blir fremstilt som bare teite bimboer.

Foruten krim går det «skikkelig artige» bøker, som vi nok trenger i en kjip tid med mange permitteringer.

– For at vi skal tenk på noe anna!

Kommunikasjonsledd

Å anbefale bøker i sosiale medier har blitt en trend. Spesielt florerer instagram av såkalte «bookfluensere», og strategier som «bookstagram» er kjent kost hos forlagene.

Men hjemme hos tante Trine er det ikke den aller ferskeste litteraturen det går i. Hun vet likevel å utnytte den høymoderne kommunikasjonskanalen.

– Det er noen som har lånt en bok som dere må levere tilbake! sier hun med et streng stemme.

Skei Grande hadde planer om å anbefale «Gutten i graven ved siden av», forfattet av svenske Katarina Mazetti, men finner den ikke.

– Ga den i gave til Lars Sponheim og han ble kjempesur fordi han måtte ligge hele natten for å lese den ut. Og flira så han holdt på å dette utav senga.

Smart metode for å ødelegge døgnrytmen til motstandere i forkant av debatt. Bare dumt de tilhører samme parti.

Men samme roman kan være til hjelp for Senterpartiets leder.

– Den hadde Trygve Slagsvold Vedum hatt veldig godt av å lese. Fordi den gir litt perspektiv på at vi har noe å bidra med alle

Politikerne vet å bake inn kritikk der det passer seg. Ikke verdens mest kjente PR-strategi, men tidene utvikler seg.

– I’m fucking Ibiza

Den tidligere kulturministeren har nå entret en visuell verden hvor film og foto leder an. Det er stor kamp om oppmerksomheten blant hjerner og hjerter. Sammenliknet med Sophie Elises litteraturbruker på Instagram ligger hun dårlig an med 16 abonnementer mot cirka 12.500 følgere.

Men viktigst er vel evnen til å dele begeistringen. Og det gjør hun på troverdig vis ved høytlesning og ved å legge kjente sitater for dagen:

– No man is an island, but I’m fucking Ibiza.

Et lite Google-søk viser at det ikke var helt sånn replikken fra Nick Hornbys filmatisering av «Gutter er gutter» var. La gå. Er nok ikke den litterære referansen hun hyppigst benytter seg av i sine politiske taler.

Enn så lenge ser det ut til at tante Trines tredagersraptus endte brått. Vi venter spent på mer, for noen løfter kan politikere ikke bryte!

– Hvis flere viser interesse kan jeg lage flere videoer altså!

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar