Etikk og estetikk

Har vi systematisk rasisme i Norge? Maria Amelie og Aksel Braanen Sterri svarer ærlig

33-åringen som har undervist på Harvard og flyktningen som nesten senket Stoltenberg-regjeringen er gjester i tredje episode av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
33-åringen som har undervist på Harvard og flyktningen som nesten senket Stoltenberg-regjeringen er gjester i tredje episode av Etikk og estetikk. (Foto: Danby Choi.)
Rasisme, dop og borgerlønn er temaene i den tredje episoden av Etikk og estetikk. Til å prate om det, har vi invitert litt av en duo.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tredje episode av Etikk og estetikk er ute på «alle» plattformer nå.

Hva svarer flyktningen som nesten senket Stoltenberg-regjeringen på spørsmål om dop og borgerlønn? Og hva svarer en transhumanist om rasisme?

Etikk og estetikk – en podkast fra Subjekt – inviterer noen av landets fremste kommentatorer og debattanter til å konkludere i de brennhete og følelsesladde kulturdebattene.

I tredje episode, som nå er ute på plattformer som Spotify og Podkaster, møter vi forfatter Maria Amelie (35) og filosof Aksel Braanen Sterri (33).

Maria Amelie er gründer i Startup Migrants – et selskap som stimulerer innvandrere til å bli gründere. Hun har skrevet bøker om grenseløse innvandrere, arbeidstakeres ytringsfrihet og ikke minst om sin egen historie – en historie som kanskje kan kalles for Norgeshistoriens største asylsplid.

Annonse

Aksel Braanen Sterri er doktorgradsstipendiat i filosofi på Universitetet i Oslo og tidligere lederkommentator i Dagbladet. Han har undervist på Harvard og skrevet både fagtekster og avisartikler om noen av vår tids store etiske problemstillinger.

Brennhete saker

Vi spurte: Finnes systematisk rasisme i Norge? Bør vi innføre borgerlønn? Og snakke mer om dop?

Bakgrunnen for spørsmålene er noen av de heteste debattene akkurat nå.

· Politidrapet på George Floyd har rystet en hel verden, og ført til at samtalen rundt systematisk rasisme har hatt en kraftig økning. Kritikere har tatt til orde for at anklagene om systematisk rasisme i Norge er overdreven, deriblant Dara Goldar i Aftenposten.

· Student og Oslo Grønn Ungdom-leder Nora Selnæs mener at avgjørende ideer for å håndtere klimakrisen mangler på universitetene. Det skriver Universitas, hvor hun også foreslår borgerlønn på pensum – en idé som diskuteres stadig oftere i norske medier.

· Talsperson i Foreningen tryggere ruspolitikk, Thomas Kjøsnes, skriver i Subjekt at rusbruk er utbredt i alle samfunnslag, men at temaet er tabubelagt, og at følgene av dette er farlig.

Vanskelige spørsmål

Etikk og estetikk er ute i tre episoder.

I første episode møtte vi Kadra Yusuf og Frank Rossavik, som svarte på spørsmål om rasistiske lakrisbiter, studentopprop på Kunsthøgskolen i Oslo, en «transfobisk» Rowling-tweet og en redaktørs angivelige «sensur» av sin egne anmelder.

I andre episode møtte vi Inger Merete Hobbelstad og Thomas Talawa Prestø til diskusjon om identitetspolitikk, ytringsfrihet og «tesen» om at «menn er blitt taperne i samfunnet».

Der du hører på podkast

Etikk og estetikk er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller Podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar