Musikkvideopremiere

Spinnvill suksessdebut for Undergrunn med 650.000 avspillinger. Nå er de ute med musikkvideoen

Undergrunn hadde sitt første møte med norsk offentlighet gjennom Subjekt. Nå premierer de musikkvideoen «Kom og betal» fra debutalbumet «Firenze's finest» (2020) her. (Video: Orkidé.)
Undergrunn hadde sitt første møte med norsk offentlighet gjennom Subjekt. Nå premierer de musikkvideoen «Kom og betal» fra debutalbumet «Firenze's finest» (2020) her. (Video: Orkidé.)
Både en politipatrulje og en motorsykkelbande forsøkte å sette kjepper i BMW-hjulene for denne musikkvideoen. Nå er den her.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Undergrunn premierer ny musikkvideo i Subjekt.

Den nye hiphop-sensasjonen fra Oslo indre øst, Undergrunn, er tilbake, men på et nytt nivå. Og det ved siden av å fullføre sisteåret på videregående skole.

Siden de slapp debutalbumet «Firenze’s finest» for en drøy måned siden har de fått 650.000 avspillinger på albumet.

Nå premierer de musikkvideoen «Kom og betal» i Subjekt.

Les også: – Vi savner 100-pris

Annonse
Både politi og MC-gjeng ville sette kjepper i BMW-hjulene under innspillingen av musikkvideoen «Kom og betal» (2020). Låten kommer som andre sporet i Undergrunns debutalbum, «Firenze’s finest» (2020). (Foto: Orkidé.)

Baosj og beamers

«Kom og betal» er debutalbumets andre spor.

Ifølge en av de mer fremtredende rapperne fra gruppen, Jonas Marstein (alias UG Marstein), var låten det opplagte førstevalget.

– Det er litt vanskelig å si hvorfor, men helt siden sangen ble laget har alle gutta sett for seg en video til den. Videoen fanger opp stemningen Undergrunn er i akkurat nå på en måte, sier han.

Og legger til:

– Det er jo en banger.

Det syntes ikke politiet.

I videoen, hvor de blant annet råner rundt i forskjellige bimmere, eller BMW-er, kan det se ut til at festen ble stoppet av blålys.

Jonas Marstein, som forresten er sønn av forfatterfavoritten Trude Marstein, vil ikke kommentere hendelsen utover det som synes i musikkvideoen.

Gabriel Doria, bedre kjent som UG Plaza, bryter først ut i latter, før han kan fortelle mer åpent om en helt annen, uavhengig historie fra innspillingen.

– Mot slutten av innspillingen tenkte vi at det kunne være fett å kjøre inn på en slags parkeringsplass som var i nærheten, sier han, og fortsetter:

– Det var ikke bare en parkeringsplass, men parkeringsplassen som grenset til et motorsykkelklubbhus i Oslo.

Det var ikke så populært.

– De virket ikke så glade for at vi gjorde donuts på deres eiendom mens vi sprengte punjabisk folkemusikk. Så de begynte å revve motorsyklene sine for å skremme oss vekk. Det var ganske gøy, sier Doria.

Les også: Undergrunn har fortsatt mye å gå på. Heldigvis har de god tid

Jonas Marstein rapper i Undergrunn under aliaset UG Marstein. Han er sønn av forfatterfavoritten Trude Marstein og blant de som legger flest vers på debutalbumet «Firenze’s finest». (Foto: Orkidé.)

Et lite stykke musikkhistorie

Da Undergrunn for første gang tok steget ut av undergrunnen og møtte norsk offentlighet var de 16 år gamle.

Debuten gjorde de i Subjekt, hvor de fikk et billig oppslag etter noen kontroversielle verslinjer på Soundcloud om å «poppe piller» og flagge merkeklær.

Undergrunns musikalske idé var verken original eller på langt nær like sofistikert som i dag, men gruppen hadde noe for seg. «Energien», pekte de selv på den gangen.

Så unge, og med så mye selvtillit. Det falt ikke i smak hos alle.

Blant annet i Subjekts kommentarfelt ble de beskyldt og disset for å være «rip offs» av rapgruppen 612.

Det var tider.

For på Instagram kan du se frontfigur Jonas Marstein i armkroken på 612-rapper Lille Leon med beskrivelsen «lil bro».

Og en av de viktigere brikkene for 612s suksess, King Skurk One, gjester dessuten på «Firenze’s finest» i låten «Hele min klikk».

Foreløpig er singelen «Dr. Plaza» – ikke fra debutalbumet – deres suverene banger med drøy en halv million avspillinger på Spotify.

Les også: 16-åringer fra Oslo øst rapper om å poppe piller 🙁

Gabriel Doria, alias UG Plaza, er en av de mest kjente rapperne fra Undergrunn. Låten «Dr. Plaza» er deres hittil største, med over 500.000 avspillinger på Spotify. (Foto: Orkidé.)

Fra undergrunnen

«UG klikk har blitt dritsvært i det siste», rapper Undergrunn selv i en av låtene fra debutalbumet.

– Vi har blitt mer komfortable med oss selv, og nå er vi klare for å ta enda større steg fremover, sier Marcos Haugestad, alias UG Rikpappa, til Subjekt.

Og fortsetter:

– Selv om vi vokser, vokser vi på våre vilkår. Vi gjør fortsatt tingen vår, og vi er fortsatt uavhengige.

Morsomt at han sier det, for da Subjekt møtte Undergrunn i 2018 sa de mye om nettopp dette:

«Vi vil holde oss uavhengige, og driver med den tingen vi gjør, i stedet for å prøve å havne på den listepop-tingen med en gang vi kjenner at vi kan gjøre det, liksom», uttalte Jonas Marstein til Subjekt den gangen.

– Rappere gjør det kult og bra på listetoppene også. Det er vanskelig å tro på at dere egentlig ikke vil bli store?

– Vi har jo ingenting imot noen som gjør sin greie og ender opp på lister. Det er ingenting gærent i å havne på topp 50 som resultat av at du lager dritbra musikk, sier Patrick Bakkeng, alias UG Fretex, og fortsetter:

– Det eneste vi ikke digger er artister som er konstruert med formålet om å ende opp på lister.

Undergrunn lover mye når de snakker så mye om å ikke signere med plateselskapsgigantene.

Det ligger kanskje i navnet, Undergrunn, men også i tiden. I vår tid har det blitt enklere for artister å gjøre «alt» selv. Selv det hellige treenighetsmonopolet Sony, Universal og Warner mister markedsandeler til et mer fragmentert og selvdrevet plateselskapmarked, og satser på nye områder, som den koronahalshuggede live-bransjen.

Les også: Kult å ikke anstrenge seg, men Undergrunn er best når de gjør det

Jon Ranes har produsert de fleste låtene på albumet og er aktuell i flere norske filmer som skuespiller. Han bekrefter seg selv som multitalent med en episk gitarsolo i slutten av musikkvideoen. (Foto: Orkidé.)

Kom og betal

I låten som i dag får sin egen musikkvideo rapper Jonas Marstein (UG Marstein), Patrick Bakkeng (kjent som UG Fretex) og Gabriel Doria (alias UG Plaza).

I tillegg gjester Dumonde fra rapgruppen Kode.59 på låten, som er produsert av Roshman, mikset av Herman Hassel og mastret av Jon Ranes (kjent som UG Loverboy).

– Hvem er alle de andre som er med i videoen?

– Gutta er gutta. Mesteparten er kompiser av Undergrunn, og så måtte vi ha med noen representanter fra området E-block, sier Sverre Gudmestad, alias UG Pus.

Han snakker trolig om Etterstad, hvor gjesteversleggerne fra rapgruppen Kode.59 er vokst opp.

– Mange av gutta går way back, og vi tenkte det kunne være fett å få inn en feature fra dem, sier Marstein.

– Mange folk i videoen, ja!

Fjærene bruser.

– Hvis dette kommer i kjølvannet av korona og smittevernsreglene, er svaret: Fuck you, vi lagde den for tre år siden.

– Chill. Subjekt moraliserer ikke. Kommer det flere videoer?

– Vi har ikke planlagt noen flere videoer til dette albumet, men det kommer selvfølgelig flere i videoer i fremtiden, sier Jon Ranes, alias UG Loverboy.

Sistnevnte har produsert nesten alle låtene i albumet og ble for alvor kjent som skuespiller gjennom rollen i «Ut og stjæle hester» (2019). Jon Ranes er forøvrig aktuell i flere kommende filmer, og viser seg som et multitalent i musikkvideoen med en episk gitarsolo i et slags psykedelisk nachspiel som avslutter låten.

Det er Magnus Lahn fra Orkidé som har laget musikkvideoen.

– Det er alltid en glede å samarbeide med Undergrunn, da visjonen i bunn og grunn er den samme, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar