– Høythengende

Dette er vinneren av Lorck Schive kunstpris 2021

De fire kunstnerne Tori Wrånes, Matias Faldbakken, Kira Wagner og Steinar Haga Kristensen er nominert til Lorck Schives kunstpris 2021. Nå er vinneren klar. (Foto: Foto: Christina Undrum Andersen/Trondheim kunstmuseum.)
De fire kunstnerne Tori Wrånes, Matias Faldbakken, Kira Wagner og Steinar Haga Kristensen er nominert til Lorck Schives kunstpris 2021. Nå er vinneren klar. (Foto: Foto: Christina Undrum Andersen/Trondheim kunstmuseum.)
Etter et halvt år med spenning offentliggjøres mottakeren av Norges største kunstpris.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Mottaeren av Lorck Schives kunstpris 2021 er kåret.

Nesten et halvt år etter Trondheim kunstmuseum åpnet dørene for Lorck Schive kunstpris 2021, er det nå klart hvem av de nominerte kunstnerne som går av med hedersprisen.

De fire kunstnerne Tori Wrånes, Kira Wager, Matias Faldbakken og Steinar Haga Kristensen, som har knivet om prisen, fikk sette opp hver sin utstilling i museets hovedbygning rett ved Nidarosdomen.

Og, etter grundig vurdering har juryen nå kommet frem til hvem som mottar den gjeve prisen på 500.000 kroner.

– En utrolig rik fantasi

Kunstneren og prismottakeren av Lorck Schive Kunstpris 2021 er Oslobaserte Steinar Haga Kristensen. Juryen sier følgende om om Kristensens verk:

Annonse

– Juryen fant vinnerens utstilling talentfull og kompleks. Man ble nesten overveldet av alle inntrykkene og mediene vedkommende hadde tatt med i utstillingen. Vi synes rett og slett at bidraget var fascinerende, det var en utstilling man ikke kunne ta øynene fra, forteller Nadim Samman på vegne av juryen.

Han er en av de tre medlemmene i den internasjonale og uavhengige juryen, som utover ham selv består av Bente Sætrang og Maaretta Jaukkuri. Jurymedlemmene er nominert av Statens Stipendkomite, styret i Lorck Schive og hustrus legat og Trondheim kunstmuseum.

Samman legger ikke skjul på juryens begeistring for Kristensens prosjekt.

– Han brukte nesten alle de tradisjonelle mediene (jour. anm.: som spenner fra maleri til mosaikk, fra 3D-utskrift til digitalt spilldesign). Man kunne se at kunstneren hadde en vilje til å prøve nye ting, sier han.

I sin prisbelønnede installasjon har Steinar Haga Kristensen brukt skulptur, maleri, grafikk og dataspill. (Foto: Susann Jamtøy/Trondheim kunstmuseum.)

Høyt hengende pris

Kristensens praksis er preget av en type selvutgraving eller fordøyelse, hvor kunstneren repetitivt bruker sin egen kunstneriske virksomhet og motiver som grunnlag for stadig nye repetisjoner på tvers av medium og tematikk.

I anldelning Lorck Schive har han skapt prosjektet «Ultraidentifikasjonspaviljong», som kombinerer ulike medier.

– Kristensens prosjekt er mørkt, morsomt, unnvikende – og fullt av energi, sier Samman.

Haga Kristensen uttaler til Subjekt at det var overraskende å skulle motta denne prisen.

– Takk for muligheten til å fremvise arbeider ved Trondheim kunstmuseum sammen med tre andre fremragende kunstnere i kontekst av Lorck Schive kunstpris. Det er en høyt hengende pris. Takk til mine partnere som var med på forberedelsene til denne utstillingen i covid-tid. Takk og pris.

(Foto: Steinar Haga Kristensen.)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar