Første nordmann noen sinne

– Jeg er kjempestolt

Liv Ullmann og Donald Saunders. Liv Ullmann skal fredag hylles av Hollywood når hun tildeles den høythengende Æres-Oscaren, eller Governors Awards, for sin innsats gjennom et langt liv i filmbransjen. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Liv Ullmann og Donald Saunders. Liv Ullmann skal fredag hylles av Hollywood når hun tildeles den høythengende Æres-Oscaren, eller Governors Awards, for sin innsats gjennom et langt liv i filmbransjen. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
For første gang noensinne blir en nordmann tildelt Æres-Oscar. – Jeg er kjempestolt, sier Liv Ullmann.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er For første gang noensinne blir en nordmann tildelt Æres-Oscar. – Jeg er kjempestolt, sier Liv Ullmann.

– Jeg er stolt. Jeg er kjempestolt. Nå skal jeg være helt ærlig, sa Ullmann da hun torsdag kveld ankom en mottakelse Norsk filminstitutt arrangerte for å hedre den norske filmstjernen i Hollywood.

Anledningen er at hun fredag får Æres-Oscar som første nordmann noensinne, og for første gang siden Greta Garbo går prisen til en person fra Norden.

Blant tidligere vinnere av den ærefulle Oscar-prisen er legender som Charlie Chaplin, Walt Disney og Orson Welles. Faktisk har kun 17 kvinner tidligere fått prisen siden den først ble delt ut i 1927.

Ullmann er Norges største filmstjerne gjennom tidene og har tidligere vært nominert to ganger til Oscar-priser, men har ikke vunnet. Denne gangen vet hun på forhånd at hun vil få den – hun fikk vite det allerede i fjor sommer.

Annonse

– Jeg ble så glad med det samme og tenkte nå kommer jeg bare til å gå og le. Men så har jeg blitt nervøs for talen min, sier Ullmann før fredagens seremoni.

Æres-Oscaren deles ut på en egen seremoni, The Governor Awards, som finner sted fredag – altså to dager før selve Oscar-seremonien, hvor den norske filmen «Verdens verste menneske» er nominert i to kategorier.

Ullmann håper at det også kan bli flere norske priser.

– Det hadde også vært kjempegøy, at jeg kommer og får liksom «ja ja, nå får hun få en Oscar». Og så kommer liksom de som er unge og fabelaktige og utrolige skuespillere, og så vinner de for beste utenlandske film, da er vi liksom to – før og etterpå., sier Ullmann.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar