Oscar-akademiet:

Will Smith utestenges fra Oscar-seremoniene i ti år

Skuespiller Will Smith ber publikum om unnskyldning etter å ha slått Chris Rock under Oscar-utdelingen søndag. Nå det blir hans siste utdeling på ti år. (Foto: Skjermdump.)
Skuespiller Will Smith ber publikum om unnskyldning etter å ha slått Chris Rock under Oscar-utdelingen søndag. Nå det blir hans siste utdeling på ti år. (Foto: Skjermdump.)
Den amerikanske skuespilleren Will Smith får ikke delta på de neste ti Oscar-utdelingene, opplyser Oscar-akademiet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Will Smith utestenges fra Oscar-srmomiene i ti år.

Bakteppet er at under årets seremoni gikk Smith opp på scenen og klappet til komiker Chris Rock etter at han dro en vits om kona Jada Pinkett Smith.

ock vitset om Jada Pinkett Smith og at han gjerne ville se en oppfølger til «G.I. Jane», ble ektemannen tilsynelatende fornærmet. I filmen fra 1997 spiller Demi Moore en snauklipt soldat. I 2018 ble Pinkett Smith diagnostisert med alopecia, en hudsykdom som gjør at håret slutter å vokse og faller av.

Jada Pinkett Smith har vært åpen om sykdommen som har ført til betydelig hårtap, og forsøkt å avstigmatisere sykdommen og hjelpe andre i samme situasjon.

Styret i akademiet møttes forrige uke for å innlede den disiplinære prosessen mot Smith for slaget, som er brudd på akademiets retningslinjer.

Annonse

Nå er det klart at konsekvensene for Smith blir utestenging fra sermonien i ti år.

Respekterer avgjørelsen

– Jeg godtar og respekterer Akademiets beslutning, sa Smith til CNN fredag.

Smith ba om unnskyldning til Rock dagen etter hendelsen. Han har i tillegg selv trukket seg fra Oscar-akademiet og sagt at han er forberedt på konsekvenser.

Flere har spekulert i om hendelsen er fabrikert.

I akademiets tidliger uttalelser kommer det imidlertid frem at Smith skal ha blitt bedt om å forlate salen etter hendelsen, men at skuespilleren skal ha nektet.

Etter voldshendelsen vant Smith i kategorien beste mannlige skuespiller for filmen «King Richard». Smith unnskyldte seg senere overfor Rock, akademiet og TV-seerne, og sa at han gikk over streken.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar