– Journalistikk av ypperste kvalitet

Aftenposten og Bergens Tidende tildelt Den store journalistprisen

Kulturminister Anette Trettebergstuen under åpningen av Nordiske Mediedager 2022, hvor prisen deles ut. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Kulturminister Anette Trettebergstuen under åpningen av Nordiske Mediedager 2022, hvor prisen deles ut. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Aftenposten og Bergens Tidende er tildelt Den store journalistprisen for sin journalistikk i pendlerbolig-sakene og saker om Bergen Engines.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Aftenposten og Bergens Tidende er tildelt Den store journalistprisen for sin journalistikk i pendlerbolig-sakene og saker om Bergen Engines.

Juryen hadde i år valgt å dele ut pris til to bidrag. Juryleder Finn E. Våga sier at det ikke er fordi de ikke klarte å bestemme seg for én, men fordi begge var journalistikk av ypperste kvalitet.

– Prisvinnernes grundige journalistikk avslører hvordan tillit og makt blir misbrukt. Gjennom tålmodig graving finner de fram til sannheter, selv om de blir forsøkt holdt skjult. Dette er journalistikk av stor samfunnsmessig betydning – og som styrker demokratiets immunforsvar, sier Våga i en pressemelding.

Bergens Tidende får prisen for avsløringen av motivene bak da et russisk selskap forsøkte å overta Bergen Engines. Regjeringen stanset til slutt salget av sikkerhetspolitiske årsaker, og Bergen Engines ble i stedet solgt til britiske Langley Holdings.

Hos Aftenposten går prisen til stortingsgranskere, som avdekket at en rekke politikere urettmessig har fått pendlerbolig, og ikke minst et storting uten kontroll.

Annonse

Prisen er på 100.000 kroner og deles ut av Norsk Presseforbund. Bak prisen står Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen, NRK og TV 2.

Den store journalistprisen ble delt ut under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen onsdag.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar