– Vil skrive sannheten om krigen

Første papirutgave av Novaja Gazeta utgitt utenfor Russland

Nobelprisvinner og sjefredaktør Dmitry Muratov viser frem siste utgave til pressen i forbindelse med pressefrihetens dag. (Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP.)
Nobelprisvinner og sjefredaktør Dmitry Muratov viser frem siste utgave til pressen i forbindelse med pressefrihetens dag. (Foto: Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP.)
En papirutgave av den velkjente uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta returnerte til butikkhyllene fredag, men i europeisk drakt og denne gangen i Latvia.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En papirutgave av den velkjente uavhengige russiske avisen Novaja Gazeta returnerte til butikkhyllene fredag, men i europeisk drakt og denne gangen i Latvia.

Den nye avisen, døpt Novaja Gazeta Europa, er publisert i samarbeid mellom et latvisk forlag og redaktører i avisen som har flyktet fra Russland til utlandet.

Avisen utgis både på russisk og latvisk, og har omfattende dekning av Russlands krig mot Ukraina. Ifølge redaktørene skal den også utgis i Estland.

Novaja Gazeta har midlertidig stanset publisering i Russland etter press fra myndighetene. Sjefredaktør og nobelprisvinner Dmitrij Muratov ble angrepet med maling på et russisk nattog den 7. april, og fikk skader på øynene.

Samme dag grunnla russiske frilansjournalister i eksil Novaja Gazeta Europe, uavhengig av det redaksjonelle kontoret i Moskva, sier sjefredaktør Kirill Martynov i lederen i avisens første utgave.

Annonse

– Vi vil skrive sannheten om krigen og gjøre alt i vår makt for å stoppe den, skriver Martynov.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar