Faller voldsomt i ny måling

Norske journalister svikter Senterpartiet

Finansminister og Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. (Foto: Arkivfoto.)
Finansminister og Partileder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum. (Foto: Arkivfoto.)
Senterpartiet mister velgere og har falt på alle meningsmålinger siden valget. Også journalister faller fra, viser den årlige Medieundersøkelsen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Senterpartiet mister velgere og har falt på alle meningsmålinger siden valget. Også journalister faller fra, viser den årlige Medieundersøkelsen.

Den årlige Medieundersøkelsen legges fram under Nordiske Mediedager i Bergen. I undersøkelsen svarer norske journalister og redaktører på hvem de ville stemt på dersom det var stortingsvalg i morgen.

Årets resultater viser at norske journalister i stor grad stadig stemmer rødgrønt – men visse endringer har likevel skjedd, skriver Kampanje.

Mens 10,5 prosent av norske journalister i fjor oppga at de ville stemt på Senterpartiet, oppgir kun 3,1 prosent det samme i år.

Også MDG mister velgere blant norske journalister. Partiet har falt fra 15,1 prosent i fjor til 11,9 i år.

Annonse

For Venstre går det motsatt vei. I fjor oppga 4,8 prosent av journalistene at de ville stemt på partiet, mens dette tallet i år har økt til 10,4. Rødt opplever også en økning og går fra 10,3 prosent i 2021 til 13,2 prosent i år.

Totalt viser undersøkelsen at over halvparten av norske journalister ville stemt rødgrønt. Arbeiderpartiet er størst med 24,9 prosent, mens SV får hele 17,2 prosents oppslutning

Bare 2 prosent svarer at de ville stemt på Frp eller KrF, mens 14,2 prosent svarer Høyre.

Det er en viss forskjell mellom redaktører og journalister. Frp får 3,1 prosent av stemmene blant redaktørene, mens Høyre får hele 26,2 prosent av redaktørstemmene. Bare 4,6 prosent av redaktørene ville stemt på Rødt.

646 journalister og 130 redaktører har svart på undersøkelsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar