Forskjeller mellom guttene og jentene

Undersøkelse: Ungdom mener sosiale medier ikke bare er tidsfordriv

– Elevene svarer at sosiale medier er en viktig sosial arena for ungdom, ikke bare tidsdriv, sier Jens Christoffer Skogen, forsker ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
– Elevene svarer at sosiale medier er en viktig sosial arena for ungdom, ikke bare tidsdriv, sier Jens Christoffer Skogen, forsker ved Folkehelseinstituttet. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Ungdom ser i sosiale medier som en positiv sosial arena. Gaming er viktigst for guttene, mens sosiale medier er viktigst for jentene, viser en ny FHI-rapport.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ungdom ser i sosiale medier som en positiv sosial arena. Gaming er viktigst for guttene, mens sosiale medier er viktigst for jentene, viser en ny FHI-rapport.

I undersøkelsen har Folkehelseinstituttet (FHI) spurt 3.700 elever i videregående skole om sosiale medier og online gaming.

– Elevene svarer at sosiale medier er en viktig sosial arena for ungdom, ikke bare tidsdriv, sier Jens Christoffer Skogen, forsker ved Folkehelseinstituttet.

Rapporten viser at sosiale medier ser ut til å være viktigst for jenter, mens online gaming er viktigst for gutter.

Opplever mer stress og press

Jentene svarer at de kommuniserer mer med andre og at de får mer positiv oppmerksomhet i sosiale medier enn guttene.

Annonse

De er mer opptatt av hvordan de fremstår i sosiale medier, men opplever også mer stress, press og forventninger relatert til bruk av sosiale medier.

I tillegg kommer det fram at jentene tillegger responsen de får i sosiale medier større betydning enn gutta.

Undersøkelsen viser også at det er langt flere gutter enn jenter som driver med online gaming. Her svarer guttene at de gjennom online gaming føler seg som en del av et fellesskap, og at de har fått nære venner gjennom gaming.

«Må» kommentere

Undersøkelsen viser også at langt flere jentene enn gutter bruker sosiale medier for å holde kontakt med venner gjennom dagen.

Jentene føler i større grad at de «må» kommentere på det venner legger ut, og at det minst noen ganger får negative konsekvenser dersom de ikke gjør det.

FHI-forsker Skogen sier foreldre gjerne kan involvere seg mer i barn og unges sosiale liv i sosiale medier og online gaming.

– Særlig fordi dette er viktige sosiale arenaer for dem. Spør barna hvordan det var i sosiale medier i dag, og hva de opplevde der. Snakk med barna om dette fra første øyeblikk de får tilgang til sosiale medier og online gaming. Begynner man tidlig er det enklere å etablere gode vaner om kommunikasjon rundt dette, sier forskeren.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar