Forbudt i Russland

Fritt Ord-pris til russisk nettavis

Galina Timchenko er ansvarlig utgiver for nettavisen Meduza. (Foto: Andrejs Strokins.)
Galina Timchenko er ansvarlig utgiver for nettavisen Meduza. (Foto: Andrejs Strokins.)
Fritt Ords Pris for 2022 ble mandag delt ut til den uavhengige russiske nettavisen Meduza under en seremoni i Oslo.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Fritt Ords Pris for 2022 ble mandag delt ut til den uavhengige russiske nettavisen Meduza under en seremoni i Oslo.

– Meduza tildeles Fritt Ord-prisen for sin modige, uavhengige og faktabaserte journalistikk for russere og et internasjonalt publikum. Nyhetsbyrået har utfordret russisk sensur i årevis, og er nå forbudt. De opprettholder sin posisjon under ekstremt krevende omstendigheter, sa Fritt Ords styreleder Grete Brochmann under utdelingen av prisen i Operaen i Oslo.

Prisen ble tatt imot av avisens utgiver Galina Timsjenko og sjefredaktør Ivan Kolpakov.

– Vi befinner oss absolutt i en mørk tid, men jeg vil sitere en klok mann som en gang sa: «Seier er ikke endelig. Nederlag er ikke fiasko. Alt handler om motet til å fortsette», sa Timsjenko under mottakelsen av prisen.

Nyhetsportalen Meduza ble etablert av Timsjenko i 2014 i Latvias hovedstad Riga.

Annonse

– Hun var tidligere sjefredaktør for Lenta.ru, et av Russlands mest populære nettmedier. Men på grunn av den russiske sensuren som fulgte annekteringen av Krim i 2014, ble hun tvunget til flytte virksomheten til Riga. Der etablerte hun nyhetsportalen Meduza sammen med flere av journalistene fra Lenta.ru. De når ut til millioner av unike brukere, og den pågående krigen har gitt plattformen et enda større publikum fra hele verden, skriver Fritt Ord.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar