– Forsøk på å «undergrave statens sikkerhet»

Prisbelønnet filmskaper pågrepet i Iran

Jafar Panahi i Oslo på tidlig 2000-tall i forbindelse med en visning av filmen «Offside». (Foto Morten Holm/NTB.)
Jafar Panahi i Oslo på tidlig 2000-tall i forbindelse med en visning av filmen «Offside». (Foto Morten Holm/NTB.)
Den prisvinnende filmskaperen Jafar Panahi er pågrepet i Iran, melder nyhetsbyrået Mehr. Regimekritikeren er den tredje regissøren som pågripes på få dager.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den prisvinnende filmskaperen Jafar Panahi er pågrepet i Iran, melder nyhetsbyrået Mehr. Regimekritikeren er den tredje regissøren som pågripes på få dager.

Panahi (62) vant Gullbjørnen i Berlin i 2015 for filmen «Taxi Teheran», og han har også fått en rekke andre internasjonale priser.

«Jafar Panahi ble pågrepet i dag da han gikk til påtalemyndighetens kontor for å følge opp situasjonen til en annen filmskaper, Mohammad Rasoulof», melder Mehr mandag ettermiddag.

Det statlige nyhetsbyrået Irna meldte fredag at Rasoulof var pågrepet sammen med kollegaen Mostafa Aleahmad. De to ble pågrepet for å ha publisert et åpent brev i sosiale medier der de oppfordrer sikkerhetsstyrkene til å legge ned våpnene.

Anklager om bånd til utlandet

Titalls iranske filmfolk har undertegnet oppropet, som kommer i kjølvannet av sikkerhetsstyrkenes håndtering av demonstrasjoner mot myndighetene.

Annonse

De siste protestene brøt ut etter at 43 mennesker omkom da en bygning raste sammen i byen Abadan i mai.

Myndighetene anklager filmskaperne for å ha bånd til opposisjonsgrupper som holder til i utlandet, samt forsøk på å undergrave statens sikkerhet.

I forrige uke ble også den fremtredende politiske aktivisten Mostafa Tajzadeh pågrepet, ifølge nyhetsbyrået Fars. Han skal være siktet for å demonstrere og for «sammensvergelse om å gripe inn mot landets sikkerhet». Tajzadeh har kritisert Irans øverste ledere og tilbrakt årevis i fengsel.

Nektes å forlate landet

Rasoulof fikk Gullbjørnen i Berlin i 2020 for filmen «Det finnes ingen djevel». I likhet med Panahi kunne han ikke forlate Iran for å motta prisen, ettersom myndighetene nekter dem å forlate landet.

Rasoulof fikk passet sitt inndratt etter at filmen hans fra 2017, «Mannen mot strømmen», fikk prisen for beste film i programmet Un Certain Regard på filmfestivalen i Cannes.

Året etter vant Panahi prisen for beste manus i Cannes med filmen «3 kvinner». Panahi fikk inndratt passet sitt da han ble dømt for «propaganda mot systemet» i 2010, etter at han hadde støttet demonstrasjoner mot regjeringen og laget en rekke kritiske filmer.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tør å avdekke ukulturene, og gir deg de ekte kulturnyhetene. Avisen leverer modig og nyskapende kulturjournalistikk.


Shabana Rehman
Multikunstner
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi at jeg som borger vil følge debattene rundt kulturfeltet, fra ytringsfrihet til støtteordninger. Som privatperson vil oppleve, se og høre om kultur, og vite hva som skjer.


Torbjørn Røe Isaksen
Tidl. Arbeidsminister (H)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar