Har selv spilt plantasjeeier

Slaveri-anklager mot Benedict Cumberbatchs familie

Cumberbatch spilte selv en plantasjeeier i den oscarvinnende filmen «12 years a slave». Avsløringer viser at historien ikke var så langt fra virkeligheten. På 1700- og 1800-tallet eide skuespillerens forfedre en slaveplantasje på Barbados. (Foto: Wikimedia Commons.)
Cumberbatch spilte selv en plantasjeeier i den oscarvinnende filmen «12 years a slave». Avsløringer viser at historien ikke var så langt fra virkeligheten. På 1700- og 1800-tallet eide skuespillerens forfedre en slaveplantasje på Barbados. (Foto: Wikimedia Commons.)
Den populære britiske skuespilleren Benedict Cumberbatch rammes av anklager om at forfedrene hans tjente seg rike på slaveri.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den populære britiske skuespilleren Benedict Cumberbatch rammes av anklager om at forfedrene hans tjente seg rike på slaveri.

Myndighetene på den karibiske øystaten Barbados vurderer å be om erstatning fra familien.

Cumberbatch spilte selv en plantasjeeier i den oscarvinnende filmen «12 years a slave». Avsløringer viser at historien ikke var så langt fra virkeligheten. På 1700- og 1800-tallet eide skuespillerens forfedre en slaveplantasje på Barbados.

Det var rundt 250 slaver der fra Joshua Cumberbatch kjøpte plantasjen i 1728 fram til slaveriet ble avskaffet mer enn 100 år senere, skriver The Telegraph.

– Alle etterkommere etter hvite plantasjeeiere som har dratt nytte av slavehandelen, bør oppfordres til å betale erstatning. Inkludert familien Cumberbatch, sier David Denny, generalsekretær i Caribbean Movement for Peace and Integration.

Annonse

Han sier pengene kan gå til lokale sykehus, skoler og infrastruktur.

Det er uklart hvor stor del av familien Cumberbatchs penger som har kommet skuespilleren til gode. Han er sønn av skuespilleren Wanda Ventham. Hun ba ham ifølge Cumberbatch selv om ikke å bruke det etternavnet i karrieren fordi hun fryktet at han skulle få krav om erstatning på grunn av familiehistorien.

Cumberbatch har selv sagt at han beklager familiens kobling til slaveriet. Han har antydet at det var grunnen til at han tok rollen i «Amazing Grace», som handler om Storbritannias avskaffelse av slaveriet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar