– Svarte mennesker fremstilles som dyr

Antirasistisk organisasjon beskylder barnefilmen for å bruke «blackface»

– De uttrykte bekymringer over filmens bruk av «blackface» og at svarte mennesker fremstilles som dyr, skriver Artef i uttalelsen. (Foto: Qvisten/Skjermdump.)
– De uttrykte bekymringer over filmens bruk av «blackface» og at svarte mennesker fremstilles som dyr, skriver Artef i uttalelsen. (Foto: Qvisten/Skjermdump.)
En antirasistisk filmorganisasjon mener det brukes «blackface» i den norske filmen «Helt super». Regissøren forstår ikke kritikken og vil ikke endre filmen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En antirasistisk filmorganisasjon mener det brukes «blackface» i den norske filmen «Helt super». Regissøren forstår ikke kritikken og vil ikke endre filmen.

Premieren på den norske filmen under Berlinalen ble utsatt på grunn av en klage fra Artef (Anti-Racism Taskforce for European Film).

– I denne filmen blir de hvite heltene til løver som, til forskjell fra løver, har mørkebrune hender og delvis mørkebrune ansikter og er skildringer forankret i kolonial tenkning hvor svarte mennesker gjennom historien har blitt dehumanisert og sammenlignet med dyr, skriver den antirasistiske filmorganisasjonen i en uttalelse til NTB.

Det var søndag at organisasjonen sendte inn en klage til filmfestivalen i Berlin, som gikk ut på at den norske barnefilmen «Helt super» inneholdt «stereotype fremstillinger av fargede mennesker».

Det fikk Berlinalen til å avlyse filmens gallapremiere, som skulle vært mandag. De sendte også ut advarsler til alle med billetter til en senere visning. Der skriver festivalen at man er «blitt oppmerksom på at filmen kan bli fortolket annerledes enn regissøren hadde tenkt seg, og at filmens fremstilling av fargede mennesker kan bli oppfattet som stereotype».

Annonse

I filmen har heltene, som er hvite i huden, på seg mørkebrune masker og hansker når de opptrer som superhelter med løvekostymer.

Artef: Kan være skadelig

Artef, som skal håndtere institusjonell rasisme i europeisk film, skriver til NTB at de først ble oppmerksomme på «Helt super» lørdag, etter at de fikk meldinger fra kollegaer som reagerte etter å ha sett filmen.

– De uttrykte bekymringer over filmens bruk av «blackface» og at svarte mennesker fremstilles som dyr, skriver Artef i uttalelsen.

Deretter så styringsgruppa til Artef filmens trailer og reklamemateriell.

– Der kunne vi se de nevnte problemene med «blackfacing» og at mennesker fremstilles som dyr, skriver Artef.

De mener skildringene kan være skadelige blant annet for fargede mennesker som ser den, og særlig svarte barn.

«Blackface» er en betegnelse på at en hvit person maler ansiktet svart eller brunt for å karikere personer med mørk hudfarge.

Regissør: Løven er symbol på mot og styrke

Regissør Rasmus A. Sivertsen i selskapet Qvisten Animation forstår ikke beskyldningene.

– I filmen tar Hedvig på seg en superheltdrakt med en maske som dekker øynene, på samme måte som Batman, Antboy og Catwoman, der intensjonen med drakten er å skjule heltens identitet. Når Hedvig tar på seg drakten, blir hun ikke en annen, drakten forsterker hennes sterke, men også svake sider, skriver han i en kommentar til NTB.

– Superheltkarakterer er ofte basert på dyr, og årsaken til at vi valgte en løve er samarbeidet med Naf, som er filmens hovedsamarbeidspartner. Løven er en del av det norske riksvåpenet og er et kjent symbol på mot og styrke, fortsetter han.

Uaktuelt å endre

Filmselskapet kommer ikke til å gjøre noe konkret under de resterende visningen i Berlin, til tross for at publikum har fått tilsendt varsler.

– Vi gjør ikke noe mer og er lettet over at de siste visningene nå går som planlagt, sier Sivertsen.

Han opplyser at selskapet ikke kommer til å endre filmen i lys av det som har skjedd den siste uka.

– Det er helt uaktuelt for oss, sier regissøren.

Antirasistisk Senter: – Ser ikke at dette er «blackface»

– Jeg ser ikke hvordan dette tilfellet er «blackface», sier daglig leder Hatem Ben Mansour i Antirasistisk Senter til NTB.

Han presiserer at han ikke har sett hele «Helt super», men kun traileren og bilder fra filmen.

– Min første assosiasjon var ikke at dette «blackface», og jeg har ikke tenkt på at filmen kan ha rasistiske elementer. Det er jo løvemasker, og det var ikke noe jeg reagerte på da jeg så bildene. Jeg synes den oppfatningen er vanskelig å forstå, sier Ben Mansour.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar